Ziua Europeană a Siguranţei pe Internet 2011

Cu ocazia Zilei Europene a Siguranţei pe Internet, sărbătorită marţi, 8 februarie, Salvaţi Copiii, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, a tras din nou un semnal de alarmă autorităţilor, părinţilor şi copiilor asupra posibilelor riscuri asociate utilizării Internetului. In cadrul evenimentului ce a marcat această zi, ECDL ROMANIA a premiat câştigătorii concursului naţional “Este mai mult decât un joc, este viaţa ta” organizat de consorţiul Sigur.info.

In România, în perioada aprilie 2009 – ianuarie 2011, componenta Helpline a proiectului Sigur.info a primit peste 569 de apeluri şi sesizări din partea copiilor şi adulţilor, printre problemele semnalate numărându-se: uirea şi abuzul pe Internet (189), furtul de date personale (125), cazurile de fraudă şi/sau spam (25), pornografie (20) şi şantaj (13). In ultimele luni, operatorii Helpline au sesizat o tendinţă crescută atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor, de a apela la acest serviciu din dorinţa de informare cu privire la posibilele pericole existente în domeniul online.Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2011, au fost prezentate şi concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la iniţiativa Comisiei Europene în 25 de ţări europene în anul 2010. Conform acestuia, jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârste între 11 şi 16 ani îşi creează mult mai uşor o personalitate proprie online decât una în viaţa reală. Tinerii îşi petrec timp pe Internet deoarece acesta le ofera posibilitatea de a-şi exprima opiniile şi a-şi face prieteni: 

    Pentru 50% dintre copiii cu vârste între 11 şi 16 ani, utilizatori de Internet, este mai confortabil să fie ei înşişi pe Internet decât în relaţiile reale.
    45% dintre copii au subiecte de discuţ
    ie diferite  în mediul online decât în conversaţiile faţă în faţă.
    O treime dintre aceştia (32%) vorbesc mai deschis pe Internet despre problemele private decât în cadrul discuţiilor directe.

Aceste procente sugerează că pentru jumătate dintre copii şi tineri Internetul este mai mult decât un joc, este viaţa lor, tema centrală a Zilei Siguranţei pe Internet la nivel european, precum şi cea a concursului naţional organizat cu aceeaşi ocazie. In cadrul evenimentului, au fost premiaţi câştigătorii acestui concurs adresat copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Competiţia s-a bucurat de participarea a peste 1700 de copii şi tineri din toată ţara, cu 850 de proiecte multimedia care au ilustrat legăturile dintre viaţa reală şi cea virtuală precum şi implicaţiile pe care experienţele online le pot avea asupra activităţii de zi cu zi.

Siguranţa informaţională reprezinta un aspect important într-o lume în care Internetul câştigă din ce în ce mai mult teren. ECDL ROMANIA încurajează utilizarea Internetului într-un mod pozitiv, prin oferirea instrumentelor care să asigure folosirea utilă şi eficientă a mediului virtual.

Sursa: ECDL Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *