Valori electrice optime pentru smartphone-uri şi tablete

Smartphone-uri, tablete PC, notebook-uri – pentru mulţi oameni ar fi greu să-şi imagineze viaţa fără aceste dispozitive compacte şi sofisticate. Producerea acestor produse electronice complexe în format portabil este posibilă numai cu ajutorul unor componente de înaltă performanţă. Pentru a păstra dimensiunile reduse, unele componente, de exemplu procesorul sau hard disk-ul, au nevoie de un voltaj diferit faţă de cel furnizat de baterie. Un altfel voltaj deteriorează aceste componente.

Pulberea de fier-carbonil (CIP) de înaltă puritate produsă de BASF contribuie în mod decisiv la rezolvarea acestei probleme: prin încorporarea ei în miezurile de bobină de înaltă frecvenţă, voltajul curentului electric utilizat de echipamentele electronice are întotdeauna valori optime.
„Datorită experienţei noastre de zeci de ani în sintetizarea pulberii de fier-carbonil, suntem capabili să controlăm structura particulelor de fier astfel încât proprietăţile electromagnetice să creeze un material optim, care transformă chiar şi o bobină cu frecvenţă înaltă cu valori foarte mici într-un element foarte eficient”, a declarat Dr. Frank Prechtl, Business Manager în cadrul BASF. „Fiecare tabletă PC conţine trei sau patru bobine cu frecvenţă înaltă, iar un notebook conţine chiar zece bobine de acest tip”.
Bobinele de înaltă frecvenţă utilizate în cadrul tabletelor PC au un miez format din pulbere de fier-carbonil, care întăreşte câmpul magnetic ce se dezvoltă când curentul circulă prin bobină şi protejează dispozitivele electronice faţă de fluctuaţiile de curent. Structura omogenă a particulelor minuscule de CIP permite acoperirea lor cu un strat izolator electric. Prin urmare, fluxurile suplimentare de curent din bobină sunt înlăturate.
CIP este produsă din resturi de fier, care sunt măcinate foarte fin şi activate cu monoxid de carbon la temperaturi înalte şi la presiuni foarte mari. În urma acestui procedeu, rezultă un fluid galben cu consistenţă uleioasă, numit pentacarbonil de fier. În această etapă, impurităţile existente pot fi îndepărtate cu uşurinţă şi pentarcabonilul este distilat şi purificat. Compusul este ulterior încălzit până se descompune din nou în elementele constitutive. Monoxidul de carbon eliberat în cadrul acestui procedeu poate fi reciclat şi reutilizat. Pe de altă parte, fierul rezultat are un grad înalt de puritate, având o structură microscopică alcătuită din mici particule sferice de aceeaşi dimensiune – pulberea de fier-carbonil.
Din această perspectivă, CIP este complet diferită faţă de pudrele de fier produse prin intermediul altor tehnici. Acesta este un factor decisiv pentru multe aplicaţii – de exemplu, forma perfect sferică a particulelor CIP permite gruparea foarte compactă a acestora în miezurile de bobine, ceea ce înseamnă că firele de bobină nu sunt zgâriate de o suprafaţă dură.
„Forma particulelor CIP contribuie într-o mare măsură la reducerea pierderii de energie a miezurilor bobinelor: cu cât sunt mai rotunde, cu atât particulele pot fi izolate mai bine de curentul electric”, a declarat Dr. Oliver Koch, Product Manager în cadrul BASF. „De aceea, pentru bobinele cu frecvenţă înaltă folosim, în general, fosfat de fier, dar putem adapta materialul de acoperire pentru a satisface cerinţele individuale ale tehnologiilor inovatoare. Astfel, putem căuta noi aplicaţii pentru un produs cum este CIP”.
SURSA: Agora/BASF
Etichete: