Studiul ANIS: Software și servicii IT în România

ANIS și IDC lansează raportul „Software și servicii IT în România – Studiu asupra stadiului de dezvoltare a industriei de software și servicii IT în România în 2013”

Conform studiului “Software și servicii IT în Româniapublicat de ANIS și IDC în noiembrie 2013, vânzările de software în România au reprezentat în 2012 aproximativ 14,9% din totalul de 2,92 Mld USD înregistrat de piața de IT. Rata de creștere medie anuală a pieței de IT  prognozată pentru următorii 5 ani este de 2,4%, în timp ce piața de software este așteptat să înregistreze, în condițiile actuale ale mediului de afaceri, o creștere medie anuală de 3,3%, ceea ce reprezintă  o oportunitate excelentă de creștere pentru companiile care dezvoltă software.

Andrei Pitiș,  Președinte ANIS: „Suntem într-un moment extrem de important pentru industria românească de software. Din ce în ce mai multe companii sunt conștiente că o creștere accelerată poate fi posibilă doar dacă vor reuși să facă tranziția de la modelul traditional de business, bazat pe dezvoltare de software la cerere, către crearea de produse și servicii inovative.”

Dintre companiile de software și servicii care au răspuns la chestionarul aflat la baza studiului ANIS, doar 11% sunt înregistrate exclusiv ca dezvoltatoare de produse. Aceste companii însă generează aproape 30% din volumul de venituri. In același timp, cele 43% dintre companii care au declarat că execută exclusiv software la comandă generează 53% din volumul de venituri.

Laurențiu Popescu, Country Manager IDC Romania: „60% dintre companiile cu care am discutat alocă mai puțin de 15% din cifra de afaceri pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, esențiale în crearea de produse software, în timp ce 16% nu au buget dedicat acestui tip de activități în cadrul companiei .”

Costul generat de activitatea de cercetare-dezvoltare este una dintre cele mai importante bariere pe care companiile le-au identificat referitor la implicarea în proiecte care să genereze produse software proprietare (IP / Intellectual Property). La fel de importante sunt componenta de resurse umane și zona de susținere guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului.

Andrei Pitiș,  Președinte ANIS: „Unul dintre motivele cele mai importante pentru care am pornit acest studiu în cadrul ANIS a fost să măsurăm indicatorii principali ai industriei. Pornind de la statusul actual, putem să propunem acțiuni și proiecte concrete care să ajute companiile. Vrem ca acest studiu să fie punctul de plecare pentru un proces de creștere accelerată a industriei – ca valoare a veniturilor, număr de oameni implicați și mai ales valoare adaugată generată.”

***

Pentru mai multe detalii: Valerica Dragomir, Director executiv ANIS, valerica.dragomir@anis.ro, 0740.140.505.

***

Despre studiu

„Software și servicii IT în România – Studiu asupra stadiului de dezvoltare a industriei de software și servicii IT în România în 2013” este realizat de IDC la comanda ANIS.

Mulțumiri
Publicarea acestui raport a fost posibilă:

  • Cu susținerea deosebită a: Intel Romania Software Development Center
  • Cu contribuția următorilor membri ANIS: GECAD Group, IXIA, Microsoft Romania, Stefanini

 Metodologie

Pentru informațiile cantitative folosite în acest raport, IDC a folosit programele de cercetare standard și servicii de culegere de informații asupra industriei de software și servicii IT din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. In plus, IDC, în colaborare cu ANIS, a dezvoltat un chestionar cantitativ care a a fost aplicat unui număr de 201 companii care au ca obiect de activitate dezvoltarea de produse software sau de aplicații executate la comandă.  Companiile au fost selectate aleatoriu din bazele de date care includ companiile de dezvoltare software din România. Interviurile pentru aplicarea chestionarului au fost desfășurate în perioada iunie-august 2013.