Studiu Cisco: Tendinţe BYOD

Cisco a anunţat rezultatele Studiului Cisco IBSG Horizons realizat pe un eşantion alcătuit din 600 de lideri în IT şi afaceri din SUA, acestea indicând faptul că sectorul IT acceptă şi în unele cazuri chiar adoptă tendinţa BYOD (bring your own device – a aduce propriul dispozitiv), o realitate în cadrul companiilor. Studiul prezintă şi câteva dintre avantajele cuantificabile şi complexitatea generate de situaţia în care angajaţilor li se permite să îşi folosească propriile dispozitive în reţelele angajatorului. Odată cu publicarea acestui studiu, Cisco a prezentat şi „Soluţii inteligente” pentru companii şi oportunităţi care permit furnizorilor de servicii să ajute clienţii şi utilizatorii finali în aşa fel încât aceştia să poată valorifica pe deplin experienţele de mobilitate acasă, la birou sau în mişcare.

Studiul a constatat că majoritatea organizaţiilor facilitează acum BYOD în companie, un uimitor procent de 95% dintre respondenţi spunând că organizaţiile lor permit angajaţilor să îşi folosească propriile dispozitive la locul de muncă într-o anumită formă sau măsură. De asemenea, studiul a ajuns la concluzia că numărul mediu de dispozitive conectate per lucrător cu cunoştinţe urmează să ajungă la 3,3 până în 2014, în creştere de la media de 2,8 în 2012. Managerii IT compensează preocupările legate de securitate şi asistenţă cu un potenţial foarte real de obţinere a unor beneficii la nivel de costuri şi productivitate datorită tendinţei BYOD.

În plus, studiul a descoperit că BYOD este doar calea spre avantaje economice considerabile. Mai mult de trei sferturi (76%) dintre liderii IT care au participat la studiu au considerat BYOD ca fiind oarecum sau extrem de pozitiv pentru companiile lor, identificând totodată provocări importante pentru IT. Aceste rezultate subliniază faptul că BYOD nu va dispărea şi managerii îşi dau acum seama de necesitatea unei abordări mai holistice – o abordare scalabilă care ia în considerare gestionarea politicii privind mobilitatea, securitatea, virtualizarea şi reţeaua în vederea menţinerii costurilor de gestionare la acelaşi nivel, oferind în acelaşi timp experienţe optime care permit realizarea unor economii.

Aceste rezultate ale studiului confirmă declaraţia Cisco conform căreia mobilitatea trebuie să treacă dincolo de BYOD şi să includă integrarea mobilităţii furnizorilor de servicii, mobilitatea companiei, soluţii de securitate, colaborare şi virtualizare a desktop-ului.

Principalele rezultate ale studiului

Din ce in ce mai mulţi lideri din IT şi afaceri care spun „da” tendinţei BYOD

·                    95% dintre organizaţii permit angajaţilor să îşi folosească propriile dispozitive la locul de muncă într-o anumită formă sau măsură.

o        84% dintre respondenţi nu doar permit angajaţilor să îşi folosească propriile dispozitive, ci le asigură chiar şi o anumită asistenţă.

o        36% dintre cei incluşi în studiu asigură angajaţilor asistenţă completă pentru dispozitivele proprii. Cu alte cuvinte, vor oferi asistenţă pentru orice dispozitiv (smartphone, tabletă, laptop etc.) pe care angajaţii îl aduc la locul de muncă.

·                    Mobilitatea şi folosirea dispozitivelor înregistrează o creştere: 78% dintre angajaţii din birouri în SUA folosesc un dispozitiv mobil în scopuri profesionale şi 65% dintre aceşti angajaţi au nevoie de conectivitate mobilă pentru a-şi îndeplini responsabilităţile. Până în 2014,numărul mediu al dispozitivelor conectate per lucrător cu cunoştinţe va ajunge la 3,3, în creştere de la o medie de 2,8 în 2012.

o        În medie, iniţiativele de mobilitate vor consuma 20% din bugetele de IT în 2014, faţă de 17% în 2012.

·                    Majoritatea liderilor IT (76%) consideră consumerizarea „oarecum” sau „extrem” de pozitivă pentru companiile lor.

o        Respondenţii au considerat că cele mai importante două avantaje ale BYOD au fost creşterea productivităţii angajaţilor (mai multe oportunităţi de colaborare) şi a gradului de satisfacţie la locul de muncă.

·                    Angajaţii doresc să lucreze în stilul propriu: Angajaţii apelează la BYOD deoarece vor să îşi poată influenţa mai mult propria experienţă la locul de muncă:

o        40% dintre respondenţi au citat „alegerea dispozitivului” drept principala prioritate BYOD a angajaţilor (posibilitatea de a folosi dispozitivul preferat oriunde).

o        cea de-a doua prioritate BYOD a respondenţilor este dorinţa de a se ocupa de activităţile personale la serviciu şi de activităţile profesionale în timpul personal.

o        angajaţii mai doresc şi să vină cu propriile aplicaţii la serviciu. 69% dintre respondenţi au declarat că aplicaţiile neautorizate — în special reţelele de socializare, e-mail pe bază de cloud şi mesageria instantanee — sunt într-o oarecare măsură mult mai răspândite în prezent decât erau acum doi ani.

o        angajaţii sunt dispuşi să investească pentru a-şi îmbunătăţi experienţa de la birou. Conform Cisco IBSG, angajaţii Cisco plătesc din propriul buzunar 600 USD, în medie, pentru dispozitive care le permit o mai mare liberate în ceea ce priveşte experienţa la locul de muncă.

·                    Avantajele BYOD se înmulţesc: avantajele BYOD diferă în funcţie de rolul şi responsabilităţile angajatului. Cisco IBSG estimează că beneficiile anuale generate de BYOD se situează între 300 şi 1.300 USD pe angajat, în funcţie de rolul locului de muncă al angajatului.

BYOD aduce complexitate: securitate şi asistenţă IT

·                    Securitatea şi asistenţa IT sunt principalele provocări ale BYOD: respondenţii au menţionat securitatea/confidenţialitatea şi asistenţa IT pentru platforme mobile multiple ca fiind principalele provocări ale BYOD.

·                    Proliferarea dispozitivelor necesită politici noi şi o nouă abordare a reducerii costurilor: conform analizei Cisco IBSG, numai 14% din costurile BYOD sunt aferente echipamentelor, subliniind importanţa alegerii unei guvernanţe adecvate şi a modelelor de asistenţă potrivite pentru reducerea acestor costuri.

Creşterea virtualizării desktop-ului

·                    Companiile recunosc valoarea virtualizării desktop-ului: 98% dintre persoanele incluse în studiu sunt conştiente de virtualizarea desktop-ului. 68% dintre respondenţi au fost de acord că majoritatea rolurilor lucrătorilor cu cunoştinţe sunt adecvate virtualizării desktop-ului şi 50% au remarcat că organizaţia lor se află în plin proces de implementare a strategiei de virtualizare a desktop-ului.

·                    Virtualizarea desktop-ului este benefică pentru trei aspecte cheie:(1) continuitatea activităţii astfel încât lucrătorii să poată accesa aplicaţiile prin locaţii şi dispozitive multiple chiar dacă, de exemplu, se defectează un server, (2) productivitatea angajaţilor şi (3) costurile IT.

·                    Protecţia datelor este preocuparea nr. 1: garanţia că datele confidenţiale despre companie şi clienţi sunt accesibile doar persoanelor autorizate în acest sens este o prioritate importantă.

Rezolvarea problemelor şi crearea oportunităţilor pentru experienţe mobile optime „în stil” propriu

Cisco oferă un amplu portofoliu de produse şi servicii pentru mobilitate menit să ajute furnizorii de servicii în dezvoltarea unei abordări holistice şi scalabile a iniţiativelor lor de mobilitate, păstrând costurile la acelaşi nivel şi optimizând experienţa utilizatorilor.

Companii:

Pentru companii, Cisco încurajează inovaţiile legate de ceea ce se numeşte Cisco Unified Workspace („Spaţiul de lucru unificat Cisco”). Unified Workspace este o abordare integrată şi strategică a spaţiului de lucru din companii cu obiectivul clar de a ajuta angajaţii să obţină acces la toate persoanele şi resursele de care au nevoie pentru a lucra eficient de oriunde s-ar afla, indiferent de dispozitivul ales şi cu o experienţă de o calitate mai bună. Pe scurt, cu Unified Workspace, toţi factorii determinanţi ai eficienţei şi productivităţii lucrătorilor se deplasează odată cu ei. De exemplu, în loc ca angajatul să dispună doar de capacităţi de voce atunci când călătoreşte, de ce să nu oferim acestuia şi capacităţi de localizare şi prezenţă?

Ca parte a Unified Workspace, angajaţii vor accesa unele lucruri chiar pe dispozitiv, cum ar fi versiunile independente de platformă ale aplicaţiilor de colaborare, adică Cisco WebEx® şi Cisco Jabber. Alte aplicaţii sau date pot fi accesate virtual printr-un desktop virtual centralizat în centrul de date cu capacităţi media complete bogate, folosind Cisco Virtualization Experience Infrastructure(VXI).

Pentru a da viaţă acestei strategii, Cisco oferă un set de „Soluţii inteligente” care au fost testate şi validate integral şi pot ajuta directorii de informatică şi liderii IT să eficientizeze activitatea şi să elimine costurile şi complexitatea asociate mobilităţii. Soluţiile, construite pe un cadru tehnologic comun şi susţinute de servicii de la Cisco şi partenerii săi, contribuie la creşterea gradului de satisfacţie a angajaţilor şi a productivităţii deoarece permit personalului să lucreze „în stil propriu”, facilitând garantarea unei înalte securităţi a activităţii şi protecţia proprietăţii intelectuale.

Există trei soluţii inteligente care pot fi oferite clienţilor şi partenerilor:

·                    Soluţia inteligentă BYOD:soluţia inteligentă BYOD de la Cisco transformă spaţiul de lucru, asigurând administrarea întregului ciclu de viaţă BYOD. Soluţia contribuie la securizarea datelor cu ajutorul unei politici unificate, asigură o experienţă fără compromis cu instrumente de colaborare puternice şi simplifică operaţiunile prin administrare proactivă.

·                    Soluţia inteligentă VXI:soluţia inteligentă Cisco VXI este un sistem de virtualizare a desktop-ului care acoperă arhitecturile Cisco Data Center, Borderless Networks şi Collaborationpentru a asigura o colaborare superioară şi o experienţă media bogată a utilizatorilor într-o soluţie de virtualizare a desktop-ului complet integrată, deschisă şi validată.

·                    Soluţia inteligentă Remote Expert:soluţia inteligentă Cisco Remote Expert este o soluţie integrată care va permite o consultare virtuală faţă în faţă prin video imersiv şi partajare de formulare on-line la birou sau acasă prin identificarea şi accesarea celui mai potrivit expert în domeniu, din orice loc.

Furnizori de servicii:

Soluţiile pentru companii menţionate reprezintă o parte esenţială a ofertei de mobilitate complete de la Cisco, care cuprinde şi un portofoliu amplu de tehnologie şi servicii pentru furnizori de servicii. Cisco oferă soluţii care permit realizarea unor reţele mobile de înaltă performanţă, alături de roaming fără întreruperi între reţelele celulare şi wi-fi, asigurând totodată optimizarea experienţei privind serviciul şi dispozitivele folosite. Aceste tehnologii permit furnizorilor de servicii să facă faţă eficient cererilor tot mai mari de lăţime de bandă, sporind şi capacitatea lor de a monetiza clienţii atât în interiorul, cât şi în exteriorul reţelelor. De exemplu, aşa cum numeroase cafenele includ acum în ofertă puncte de conexiune (hotspots), serviciile de mobilitate suplimentare oferite de furnizorii de servicii ar putea permite aceloraşi companii să atragă noi clienţi.

Conform următorului Studiu Visual Networking Index (care se va publica la data de 30 mai), numărul total al dispozitivelor şi conexiunilor la internet va creşte de la 10,3 miliarde în 2011 la uimitoarea cifră de 18,9 miliarde în 2016 – aproape dublu în doar cinci ani. Această situaţie prezintă furnizorilor de servicii oportunităţi clare de creştere a afacerilor şi oferă clienţilor servicii mai valoroase.

Padmasree Warrior, Vicepreşedinte Senior şi Director Tehnologic, Cisco

„Odată cu creşterea numărului de dispozitivelor aduse în spaţiul de lucru, organizaţiile au nevoie de o strategie de mobilitate complexă. Valorificând reţeaua inteligentă, organizaţiile pot oferi acum angajaţilor avantajul de a lucra oriunde, oricând: cu alte cuvinte, avantajul de a „lucra în stil propriu”.

Resurse suplimentare:

·                    Aflaţi mai multe despre experienţa mobilă „în stil propriu”

·                    Cisco Unified Workspace

·                    Soluţia inteligentă BYOD

·                    Soluţia inteligentă VXI

·                    Data Center şi Virtualization

·                    Borderless Networks

·                    Collaboration

·                    Furnizor de servicii: internet mobil

·                    Studiul Cisco IBSG Horizon (slide-uri partajate)

·                    Principalele 10 rezultate: Studiul Cisco IBSG Horizons

 

SURSA: AGORA

Etichete: