Stagii pe Bune a demarat înscrierile pentru cea de-a șasea ediție!

Asociaţia Studenţi şi Profesionişti IT&C (ASPI) lansează cea de-a şasea ediţie a programului Stagii pe Bune. Programul propune plasarea studenţilor şi masteranzilor din facultăţile cu profil IT&C în stagii de practică, desfăşurate pe durata verii, în marile companii din domeniul IT&C. Studenţii se pot înscrie la stagii în perioada 15 martie – 30 mai pe site-ul www.stagiipebune.ro. Programul Stagii pe Bune este menit să completeze sistemul educaţional universitar din România cu perioade determinate de practică în companiile mari din IT&C, cu scopul de a oferi studenţilor abilităţile necesare pentru a avea succes pe o piaţă a forţei de muncă tot mai competitivă.

Stagii pe Bune este şi în acest an programul oficial de stagiatură al celor mai importante centre educaţionale IT&C din România: Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj.

Ce va aduce ediţia 2010?

Ne aşteptăm la o rată de aplicare la stagii mai mare decât în anii trecuţi, motivată de contextul economic actual. Studenţii încep să realizeze importanţa unei pregătiri temeinice, care să le asigure în viitor un loc de muncă stabil şi recunoaştere profesională. De asemenea, companiile pot sa valorifice acest moment şi să caute noi metode de scădere a costurilor cu angajaţii şi de creştere a eficienţei, una dintre ele fiind atragerea stagiarilor în companie”, explică Ioana Posea, Reprezentant ASPI.

În 2010, ASPI a decis extinderea perioadei acordate înscrierii studenţilor şi a stagiilor, programul fiind demarat pe 15 martie, datorită numărului mare de tineri dornici să participe la program, să se familiarizeze cu mediul şi modul de lucru al companiilor şi să îşi completeze cunoştinţele teoretice cu cele practice. „Nu este foarte simplu să identifici şi să asiguri toate condiţiile necesare desfăşurării unui stagiu într-o companie. Pentru unele companii poate fi un proces complex, iar pentru studenţi, o perioadă mai lungă de înscriere a stagiilor înseamnă, bineînţeles, o ofertă mai variată”, completează Posea.

Evoluţia programului Stagii pe Bune

Programul, lansat în ianuarie 2005 la iniţiativa câtorva absolvenţi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, a fost o premieră pentru învăţământul tehnic din România şi a continuat să aducă noutăţi în fiecare an de existenţă a sa. Astfel, în 2006 şi 2007, programul s-a extins la toate facultăţile IT&C din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. Din 2009, Stagii pe Bune este finanţat din Fondul Social European prin proiectul PACT. Astfel, Stagii pe Bune îşi propune, împreună cu principalele facultăţi de IT&C din ţară, să dezvolte pe o scară cât mai largă procesul de stagiatură în România, pentru ca toţi studenţii acestor facultăţi să beneficieze de stagii de calitate în industrie.

Ediţia 2009 a programului Stagii pe Bune s-a remarcat printr-un număr constant de companii participante şi stagii înscrise, în ciuda contextului economic nefavorabil firmelor din România. Un număr de 34 de firme din domeniul IT&C au oferit studenţilor 275 de poziţii de stagiatură pe parcursul verii, în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Sibiu, Braşov şi Constanţa. Cele mai multe stagii au fost disponibile studenţilor din Bucureşti (63,27%), Timişoara (17,45%) şi Iaşi (11,27%). În privinţa categoriilor, Business Software a înregistrat, ca şi la celelalte ediţii, cele mai multe poziţii de stagiatură (29,45%), pe locurile următoare situându-se categoriile Embedded & Security (22,91%) şi Quality & Support (13,45%).

Numărul de aplicări ale studenţilor s-a ridicat în anul 2009 la 6812, cu o rată de aplicare de 8,06 studenţi/stagiu, în creştere faţă de anii trecuţi. „Până acum am găsit stagiari foarte bine pregătiţi şi creativi, care au avut un impact real asupra proiectelor la care au lucrat – ceea ce ne dorim în continuare. În plus, sunt mulţi care s-au întors după terminarea facultăţii, ori au rămas după terminarea stagiului. Şi nu în ultimul rând, participarea la Stagii pe Bune ne ajută în construirea unui brand puternic de angajator”, a declarat Cristina Vişan din partea BitDefender, partenerul principal al ediţiei 2010.

Înscrierea în program este gratuită atât pentru studenţi şi masteranzi, cât şi pentru companii şi se poate face pe site-ul www.stagiipebune.ro. Înscrierea unei companii pe www.stagiipebune.ro asigură înregistrarea unui numar nelimitat de stagii, prezentarea pe site a companiei, prezentarea pe site a stagiilor înscrise şi mediatizarea stagiilor înscrise prin intermediul newsletter-ului InfoStagii.

Mai multe detalii despre echipa şi obiectivele ASPI puteţi afla pe www.aspi.ro.

Etichete: