Saferpedia.eu, enciclopedia online privind siguranța pe Internet

Prima enciclopedie online privind siguranța pe internet, ‘Saferpedia.eu’, cuprinde termeni, definiții și resurse din domeniul siguranței pe Internet, utilizarii calculatorului, Internetului și noilor tehnologii online și mobile, a declarat, marți, într-o conferință de presă prilejuită de marcarea Zilei Europene a Siguranței pe Internet, directorul executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia enciclopedia a fost creată pentru a fi un instrument util atât copiilor, cât și părinților și cadrelor didactice și a fost realizată de Positive Media în cadrul proiectului  organizației Salvați Copiii – ‘Sigur.Info’.

 ‘Enciclopedia vine în completarea portalului www.sigur.info, a forumului și a blogului Sigur.Info prin multitudinea resurselor și a definițiilor din domeniul online pe care le pune la dispoziție. Editarea conținutului se va face atât cu editori specializați, cât și cu editori voluntari care vor putea propune noi termeni sau completari la cei actuali. Enciclopedia este accesibilă în prezent în limba română, urmând a fi dezvoltată sub domeniul Saferpedia.eu în mai multe versiuni lingvistice (engleză, franceză, germană). Astfel, reprezentanții centrelor europene pentru siguranța pe Internet sau alți editori voluntari vor putea să acceseze și să scrie definiții în limba proprie’, a adaugat Gabriela Alexandrescu.

Saferpedia.eu cuprinde în prezent aproximativ 400 de termeni, împărțiți în zece categorii distincte, numărul definițiilor și resurselor informaționale legate de acestea crescând constant. Copiii și părinții pot afla detalii despre programele parentale, pericolele groomingului, ce este Cyberbullyingul și cum se pot feri de continuțurile dăunătoare ale unor pagini web.

Principalele categorii ale Saferpedia sunt siguranța pe internet, securitatea pe internet, software securitate, proiect Singur.info, companii, organizații, instituții, calculatoare și IT, rețea și internet, telecomunicații, abrevieri și diverse.

 ‘Proiectul Saferpedia.eu este construit pe platforma MediaWiki, binecunoscută prin succesul enciclopediei virtuale Wikipedia.org. În faza de construcție au fost testate trei platforme utilizate curent pentru enciplopediile online. A fost selectată platforma MediaWiki deorece este cea mai dezvoltată, având peste 1500 de extensii, dar fiind și cea mai familiară utilizatorilor de enciclopedii online. Această platformă a fost instalată, configurată și personalizată în două versiuni lingvistice, română și engleză, fiind testate și instalate 12 extensii‘, a adaugăt Gabriela Alexandrescu.

Sursa: Rompres preluat de TehnoPOL
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *