S-a deschis Centrul European pentru Infracţionalitate Cibernetică de la Haga

Cecilia Malmstrom, comisar european pentru afaceri interne, a inaugurat recent Centrul European pentru Infracţionalitate Cibernetică din Haga.

Centrul, echipat cu tehnologie de ultimă oră, va acţiona ca un punct important pentru expertiză şi coordonare în lupta europeană împotriva infracţionalităţii cibernetice, în colaborare cu Europol.

“Încă de când am adoptat strategia de securitate internă, cu mai mult de doi ani în urmă, am hotărât să înfiinţăm un centru european pentru infracţionalitate cibernetică”, a declarat Malmstrom. “Unii oameni s-ar putea întreba de ce avem nevoie de un astfel de centru în Europa. Un răspuns scurt ar fi acela de a proteja internetul liber şi deschis”, precizând că “provocarea este de a crea un spaţiu cibernetic sigur pentru cetăţeni şi companii”.

Deşi creșterea utilizării noilor tehnologii şi servicii bazate pe web este bună, a spus Malmstrom, această tendinţă oferă oportunităţi din  ce în ce mai mari pentru infractori.

Misiunea centrului este de a ajuta statele membre ale Uniunii Europene să demonteze reţelele de criminalitate cibernetică. Va dezvolta, de asemenea, instrumente de detectare şi analiză pentru anchetatorii din domeniul infracţionalităţii cibernetice şi va oferi evaluări de specialitate ale ameninţărilor cât şi pregătire specializată pentru organele de aplicare a legii, judecători şi procurori.

Pentru început, centrul este concentrat asupra fraudei, intruziunilor şi abuzării copiilor pe internet. “Împreună cu SUA, am lansat recent Alianţa globală împotriva abuzării sexuale a copiilor online. Până acum 48 de țări şi-au manifestat intenţia în vederea intensificării eforturilor de combatere a acestui tip de infracțiuni”, a declarant Malmstrom, precizând că Centrul European va sprijini aceste eforturi.

Cheia succesului Centrului European este cooperarea, a precizat Malmstrom, nu doar în ceea ce priveşte aplicarea normelor legale, ci şi prin parteneriatul cu alte agenţii UE, precum şi cu echipe de intervenţie de urgenţă, sectorul privat şi comunitatea de cercetare.

“Prin inaugurarea centrului trimitem un semnal infractorilor cibernetici că îi vom urmări. Şi când zic ‘noi’ mă refer la cel 27 de state membre, împreună cu instituţii UE, precum şi mediul academic, industrie şi societatea civilă. Până în prezent niciodată UE nu a răspuns într-un mod atât de puternic”, a concluzionat Malmstrom.

De asemenea, Rob Cotton, CEO al firmei de asigurări informaţionale globale NCC Group a declarat că este esenţial ca organele de aplicare a legii să opereze la nivel global pentru că infractorii cibernetici şi afacerile pe care aceştia le atacă operează la nivel internaţional.

„Ca o companie globală putem confirma că un raspuns coordonat la nivel global, din partea mai multor națiuni, este o provocare și un pas important. Centrul European pentru Infracţionalitatea Cibernetică este un mare pas în prinderea infractorilor şi furnizarea unui răspuns coordonat,” a spus Cotton. În plus, Cotton a spus că este esenţial ca răspunsul coordonat să fie urmat de repercusiuni serioase pentru infractorii cibernetici care cauzează imense pierderi financiare pentru afaceri în fiecare an.

SURSA: www.computerweekly.com