România deţine infrastructura necesară pentru cloud

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a participat ieri la „Oracle Day”, eveniment în cadrul căruia a primit Premiul de performanţă pentru implementarea aplicaţiilor e-Guvernare, utilizând platforma Exadata în Sectorul Public din România. La înmânarea premiului, Valerian Vreme a mulţumit tuturor celor care au lucrat efectiv la implementarea aplicaţiilor, specialişti ai Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), ai Centrului Naţional „România Digitală” (CNRD) şi ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI).

Principala temă de dezbatere a evenimentului a fost denumită „Direcţii de dezvoltare în 2012 al IT-ului românesc”, în cadrul căreia s-au purtat discuţii legate de tendinţe globale ale IT-ului şi impactul acestora în piaţa locală, identificarea perspectivelor, provocărilor şi priorităţile IT-ului din România. În acelaşi timp, s-au purtat discuţii pentru identificarea modului prin care poate ajuta IT-ul desfăşurarea business-ului în perioade de criză economică, dar şi a modului prin care se implică Sectorul Public în dezvoltarea industriei IT&C din România.
În acest context, ministrul Comunicaţiilor a anunţat că s-a finalizat legea interoperabilităţii care are în vedere crearea unui cadru legal pentru interoperabilitatea sistemelor IT publice, asigurând creşterea eficienţei şi eficacităţii sistemelor informatice, creşterea eficienţei utilizării fondurilor publice, creşterea securităţii sistemelor informatice, reutilizarea resurselor implicate. De asemenea, Valerian Vreme a afirmat că una din tendinţele globale ale tehnologiei internetului este interoperabilitatea echipamentelor folosite, a serviciilor asigurate şi a schimbului de date.
Discutând despre tehnologia cloud computing, ministrul Valerian Vreme a subliniat faptul că săptămâna trecută a fost în vizită de documentare la Wyoming – primul stat ce a făcut migrarea în tehnologia cloud computing.
„Experienţa lor mi-a arătat că folosind o infrastructură de cloud computing, devii mai eficient. Totul e predictibil şi mai ieftin. România este pregătită să migreze spre tehnologia de tip cloud,  în principal, datorită conexiunii de mare viteză la Internet, a investiţiilor făcute în retehnologizare, dar şi a personalului competent, pregătit să implementeze şi să folosească servicii bazate pe cloud computing. Conform unor studii realizate de agenţii internaţionale, România se află pe primele locuri în lume, după Coreea de Sud, în ceea ce priveşte viteza de conexiune la internet. Avem, aşadar, infrastructura pentru acest model”, a susţinut ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
Vorbind despre finanţare, ministrul Valerian Vreme a declarat că la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale anul 2012 va fi doar de implementare.
„Practic, anul viitor, peste 200 de milioane de euro se vor îndrepta din fonduri europene către acest domeniu. Asta înseamnă atât dezvoltarea industriei IT&C, cât şi competitivitatea altor sectoare. Haideţi să cheltuim aceşti bani cu înţelepciune şi eficienţă”, a afirmat Valerian Vreme, în faţa reprezentanţilor mediului de afaceri.
În finalul dezbaterii, ministrul Comunicaţiilor a răspuns întrebărilor adresate de participanţi pe diverse teme de interes, cum ar fi: avantajele României pentru investiţiile în domeniul IT&C, proiectul de broadband prin care vor fi acoperite 3600 de „zone albe”, piaţa românească de IT&C şi criza economică.
Sursa: MCSI
Etichete: