Record de malware în 2011: peste 26 de milioane de mostre noi

Raportul Anual de Securitate pentru 2011 dezvăluie detalii extrem de interesante despre acest an, în care furtul de date, atacul reţelelor de socializare şi războiul cibernetic au atins cote maxime. Conform raportului, producţia de malware a bătut un nou record în materie, cu o valoare de 26 de milioane de noi mostre puse în circulaţie, adică aproape o treime din totalul de malware existent şi detectat de către companii (88 de milioane).

Aceste cifre arată capacitatea criminalilor cibernetici de a automatiza crearea de noi variante de malware, evidenţiate de numărul mediu de noi ameninţări create şi lansate în fiecare zi, crescând de la 63000 la 73000 anul trecut.
În noiembrie 2011, PandaLabs a anunţat că prin sistemul proprietar de detecţie şi analiză în cloud, Collective Intelligence, s-a ajuns la un punct de reper istoric de 200 milioane de fişiere prelucrate, iar acest număr a crescut deja la 210 milioane în prezent.
Malware
În 2011, troienii au dominat peisajul ameninţărilor mai mult decât oricând înainte. Întrucât în 2009 troienii totalizau până la 60% din malware, procentul a scăzut la 56% în 2010. Cu toate acestea, anul trecut procentul a sărit până la 73%, astfel că trei din fiecare patru tulpini de malware nou creat au fost troieni, urmate de viruşi (14,24%) şi viermi (8,13%).
2011: Anul atacurilor cibernetice, social media şi al războiului cibernetic
Raportul oferă o vedere generală asupra celor mai importante evenimente în domeniul securităţii informatice din 2011. Sony a suferit un atac masiv, ceea ce a dus la furtul datelor personale a peste 100 de milioane de utilizatori. Aceasta este, probabil, cea mai mare breşă de securitate a Internetului înregistrată vreodată, în timp ce jocul video, folosit de 35 milioane de oameni, a fost, de asemenea, compromis de către hackeri.
Site-urile de reţele de socializare, în special Facebook şi Twitter, joacă un rol vital în activitatea utilizatorilor de internet şi sunt pe larg incluse în raport. În anul 2011, în încercarea de a rivaliza cu Facebook, a fost lansat un serviciu social nou: Google+. În ciuda creşterii rapide a numărului de utilizatori ai acestuia, cu mai mult de 25 de milioane înregistraţi în doar câteva săptămâni, Google+ este încă departe de concurentul său direct, Facebook, ceea ce îl face mai puţin vizat de către  infractorii cibernetici.
De asemenea, războiul cibernetic a crescut în intensitate pe parcursul anului 2011. Numărul de atacuri cibernetice s-a înmulţit peste tot în lume, fapt ce afectează atât guvernele cât şi partenerii acestora, cum ar fi, de exemplu, producătorii de armament. Raportul dezvăluie, de asemenea, prognozele şi tendinţele pentru 2012.
SURSA: PandaLabs