Primul trimestru din 2010 în România – criza în IT continuă

Articolul face parte dintr-o serie de materiale lunare pregătite de Eugen Schwab-Chesaru, Managing Partner Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru ANIS, în cadrul parteneriatului dintre cele două organizaţii. Materialele sunt disponibile exclusiv membrilor ANIS.

Piaţa de software şi servicii IT din România a continuat să fie sub semnul crizei economice şi financiare în primul trimestru din 2010. In acelaşi timp, nealocarea de bugete concrete unor proiecte IT mari şi complexe în sectorul public, face ca dificultăţile industriei să fie încă şi mai mari, iar revenire pe un trend pozitiv să nu se poate realiza înainte de a doua parte a celui de-al treilea trimestru din 2010.

In continuare, suprapunerea efectelor date de volumele mici şi preţurile mult scăzute de concurenţa acerbă duc la o fragilizare a industriei de soft şi servicii informatice, accentuând chiar nişte dezechilibre majore între companii. O poziţie specială o au acei jucători puternic conectaţi la sectorul public şi cu abilitatea de a crea cerere pentru anumite tipuri de proiecte şi soluţii, pe care să le poată contracta în exclusivitate şi cu un nivel al marjei mult superior pieţei din zona comercială din acest moment.

Pe de altă parte, cererile pentru proiecte IT au început să se înmulţească semnificativ, multe din companiile de soft şi servicii informatice având o activitate comercială susţinută, numărul de oferte şi acţiuni comerciale specifice crescând semnificativ faţă de acelaşi interval al anului 2009.

Ca o caracteristica a crizei şi a comportamentului generat de teama unui eşec, de măsurarea excesiva a returului pe fiecare componentă a unui proiect/ soluţie IT, sau de lipsa de finanţare şi viziune pentru TI pe termen mediu, clienţii evită să mai contracteze proiecte mari, complexe şi complete şi se limitează la menţenanţă sistemelor deja implementate sau integrarea de noi mici module în proiecte successive negociate fiecare în parte cu mai mulţi prestatori.

Astfel, revenirea industriei de soft şi servicii informatice rămâne dependentă de proiectele publice, dar şi de eventuale investiţii străine în producţie şi servicii în România.

 

Eugen SCHWAB-CHESARU, Partner & Managing Director

Pierre Audoin Consultants (PAC)

Str. Dr. Louis Pasteur 40, 050536 Bucharest-5, ROMANIA

Tel.: +40 21 410 10 33, Fax: +40 21 410 75 80

Email: e[dot]schwab[at]pac-online[dot]com