Presiunea asupra preţurilor ameninţă profiturile industriei IT

Presiunea asupra preţurilor este una dintre cele mai mari ameninţări asupra profiturilor industriei globale de IT în 2010, iar contractele care definesc serviciile furnizate devin din ce în ce mai pretenţioase, ceea ce înseamnă că furnizorii trebuie să se concentreze pe calitatea serviciilor oferite pentru a satisface noile cereri ale pieţei”, a declarat pentru Forum Invest Isabel Aguilera, unul dintre cei mai influenţi 50 de executivi din lume (Fortune) şi Director în Board-ul INDRA SISTEMAS, una dintre cele mai mari multinaţionale de IT din Europa şi America Latină.
 
Multe companii externalizează acum procesele şi platformele de IT către parteneri solizi, cu capacitate de a livra platformele respective. Aceste oportunităţi îi favorizează pe acei furnizori validaţi, care au capacitatea şi expertiza de a administra mari  procese de transformare”, spune Isabel Aguilera, fost Managing Director pentru Spania şi Portugalia al companiei Google.
 
Comentând declaraţiile lui Isabel Aguilera, Măriuca Talpeş, unul dintre co-fondatorii Softwin, spune că, deja din 2008, operatorii de telefonie mobilă din România (care folosesc intens servicii de externalizare) au trecut la tăierea costurilor cu 10-20%, prin reducerea preţurilor furnizorilor, dar păstrând calitatea, volumul şi tipurile serviciilor. „Acest lucru a pus încă de atunci o presiune foarte mare pe furnizorii de servicii de externalizare, unde în general marja de profit e sub 20%. Restructurarea furnizorilor s-a făcut deja în bună măsură în trimestrul al patrulea al lui 2008 şi a continuat în 2009”, spune Mariuca Talpes.
 
De asemenea, co-proprietara Softwin spune că în România încă nu s-a ajuns la externalizări foarte complexe, funcţionând mai degrabă externalizările de nişă (părţi din soluţia IT, o parte a fluxului de documente etc.). „În externalizarea de nişă, cei care au avut de câştigat în perioada de criză au fost şi sunt în continuare cei care au venit cu un model de preţuri care e foarte competitiv, cei care au reuşit să îşi structureze costurile, procesele în aşa fel încât au devenit foarte competitivi că furnizori. După părerea mea, acest trend, în care costul serviciilor e criteriul nr. 1  de alegere a furnizorului va continua încă doi, trei ani”, comentează Mariuca Talpes.
 
Isabel Aguilera participă anul acesta, pe 7 şi 8 aprilie, la cea de-a 5-a ediţie a Forumului Internaţional de leadership feminin „LEADER SHE – The Creative Management of Change”, organizat de Forum Invest la Vienna. Într-un context în care liderii mondiali afirmă nevoia de reconceptualizare a modelelor, Forumul de leadership feminin de la Vienna  pune pe agenda internaţională managementul creativ al schimbării: cum să gestionezi şi să controlezi eficient riscurile şi provocările noului context economic, din perspectiva liderilor mondiali – femei.
 
Anterior poziţiei în managementul INDRA SISTEMAS, Isabel Aguilera a fost preşedinte pentru Spania şi Portugalia al companiei General Electric şi are peste 20 de ani de experienţă managerială în companii precum Compaq, Hewlett Packard, Dell Computer, NH Hoteles. Aguilera a fost citată de Financial Times drept unul dintre cei mai puternici 25 de executivi europeni şi de revista Fortune drept unul dintre cei mai influenţi 50 de manageri din lume.

Sursa: Forum Invest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *