Prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate, programate pentru 2012

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat astăzi conferinţa cu tema „Rolul CNAS în sistemul de sănătate şi principalele proiecte din 2012”.
„Din dezbaterile publice am constatat că rolul CNAS nu este suficient de clar şi de aceea mi-am propus să clarific atribuţiile Casei. CNAS acţionează ca un minister de finanţe al întregului sistem de sănătate. Gestionăm un buget important de 5 miliarde euro, care acoperă serviciile medicale esenţiale necesare populaţiei”, a declarat Nicolae Lucian Duţă, preşedinte al CNAS. „Subliniez că rolul CNAS este acela de a fi un bun administrator, iar pentru a ne îmbunătăţi activitatea şi a lua decizii corecte şi la timp avem nevoie de informaţii exacte şi de sisteme care să asigure transparenţa şi să prevină erorile şi fraudele”.

„În ultimii ani, am reuşit să punem baza creării unui sistem informatic funcţional, esenţial în gestionarea relaţiilor cu furnizorii şi în asigurarea serviciilor către pacienţi. Prin îmbunătăţirile aduse în ultimul an, putem spune astăzi că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) îşi îndeplineşte funcţiile cu succes. V-aţi putea imagina astăzi cum ar putea o mare corporaţie să administreze pe hârtie un buget de aproape 5 miliarde de euro, cu 20 de milioane de clienţi, 50.000 furnizori şi 0,5 miliarde de operaţiuni anual? Toate acestea sunt realizate de SIUI. SIUI este baza pentru a introduce elemente noi – prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate în 2012 şi dosarul electronic în 2013”, a mai spus Lucian Duţă. „Am obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 milioane de euro pentru implementarea prescripţiei şi dosarului electronic. Aşadar, nu vorbim doar despre un sistem, ci despre o platformă integrată complexă, pe care noi am numit-o Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate – PIAS”.
„Primul element care urmează a fi lansat în cadrul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate este prescripţia electronică. Principalele avantaje ale prescripţiei electronice sunt siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei (alerte la contraindicaţii) şi predictibilitatea consumului de medicamente şi management performant. În plus, prescripţia electronică contribuie la prevenirea fraudei. Situaţia României nu este singulară. Ţări mai dezvoltate precum SUA sau Franţa se confruntă cu fenomenul fraudei şi au programe de combatere a acesteia. Implementarea cu succes a acestor schimbări depinde de parteneriatul cu ceilalţi actori din sistem şi de aceea avem consultări permanente cu aceştia”, a concluzionat preşedintele CNAS.
Sursa: Agora
Etichete: