Plata online a taxelor şi impozitelor locale prin Ghişeul.ro

Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea-Şerban, a participat luni, 12 martie, la dezbaterea studiului naţional „Plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul”.

Studiul, realizat la nivel naţional de GFK România la cererea Visa Europe, arată că peste jumătate dintre români ar plăti taxele şi impozitele online dacă ar avea posibilitatea, iar aproximativ 70% dintre respondenţi au venituri cuprinse între 701 şi 3000 de ron. „Aş spune că nu e o mare ispravă că plătim online, în secolul supervitezei, taxele şi impozitele. Aş îndrăzni să spun că e timpul ca plata online a taxelor şi impozitelor să devină o normalitate”, a spus Ministrul Comunicaţiilor.

Răzvan Mustea-Şerban a declarat că, în acest moment, ministerul analizează posibilitatea introducerii de sancţiuni pentru instituţiile statului, astfel încât să fie respectate termenele-limită de implementare a sistemului Ghişeul.ro. Sistemul, dezvoltat de MCSI, este gratuit şi funcţionează din martie 2011.
„Avem în vedere anumite sancţiuni şi căutăm cea mai bună variantă pentru modificarea hotărârii de guvern 1235.„ Ministrul ia în calcul această variantă pentru că, la un an de zile de la deschiderea site-ului www.ghiseul.ro, doar 60 de primării din cele 3200 folosesc sistemul de plată online cu cardul. Dintre aceste, doar jumătate au sistemul funcţional. „Se poate mai bine de atât? Aş miza pe un răspuns pozitiv. Deocamdată, plata online este aproape inexistentă în Moldova. Chit că se spune că ardelenii sunt mai înceţi, Ardealul stă cel mai bine cu implementarea acestui sistem. Mă întreb cum de avem solicitări pentru sistemul online de la primăriile din Şeini sau Videle şi nu avem cereri de la oraşe mari?!”, a mai spus ministrul.
Răzvan Mustea-Şerban a spus că programul poate fi finalizat în cel mai scurt timp. Ministrul a precizat că: „Cetăţeni din oraşe mari ale ţării, semnalate şi de studiul GFK, nu se bucură încă de această economie de timp. „Nu înţeleg de ce cetăţeanul trebuie să participe la un maraton al cozilor, pentru a da bani la stat. De obicei, se stă la cozi pentru promoţii. E nevoie să rezolvăm plata taxelor şi impozitelor, rapid şi comod”.
Studiul GFK arată că peste două treimi dintre români vor să îşi plătească taxele şi impozitele cu cardul, iar evaluările platformei ghişeul.ro confirmă aceste cifre. În prezent, sunt 165.000 de vizitatori unici, 9300 de plăţi online, în valoare de 1,7 milioane de lei. Aproximativ 10% au fost efectuate între orele 22.00 şi 9.00 dimineaţa, de către românii care muncesc în Europa sau peste Ocean.
SURSA: MCSI
Etichete: