Piețele IT din Europa de Est

Anul 2010 a aratat semne de redresare a pieței pentru software și servicii IT (SITS) în Europa de Est, dar această tendință nu este încă pe deplin confirmată în toate țările. Cu un volum total al pieței de EUR 16.21 mld anul trecut, piața regională de SITS este încă departe de valoarea istorică din 2008, însă Pierre Audoin Consultants (PAC) se așteaptă ca aceasta să fie depășită până la sfârșitul 2011.

In ciuda ratelor de creștere ridicate din timpul perioadei de boom, un fenomen interesant poate fi observat pe piețele din Europa de Est: furnizorii de IT sunt mult mai dispuși să scadă prețurile și să reducă marjele de profit sub presiunea clienților și concurenților, iar, în același timp, clienții au ”descoperit” că IT-ul nu este absolut vital pentru afacerile lor, iar acest lucru pare ai motiva să mențină bugetele pentru IT relativ scăzute, asumându-și riscul unei calități mai slabe pentru un preț mult mai bun.

In aceste condiții, Eugen Schwab, Director General PAC Europa de Est, consideră că ”administrația publică are un rol cheie în dinamica pieței, strategiile guvernamentale în IT și bugetele alocate sunt, cel puțin în 2010-2011, mai importante decât cei 22.6%, ce reprezintă ponderea sectorului public în totalul pieței de software și servicii IT. Cu toate acestea, principala problemă a proiectelor publice de IT este aceea a selectării prestatorilor și a factorilor care generează cererea. In majoritatea piețelor din Europa de Est, companiile IT cu putere mare de lobby generează proiecte IT adaptate competențelor sau diferențiatoriilor lor într-o manieră oportunistă. In același timp, când există o necesitate concretă într-o instituție publică, licitația are de cele mai multe ori „criterii ciudate” cu ajutorul cărora „furnizorul preferat” câștigă cu toate că din punct de vedere pragmatic nu este cel mai bine poziționat pentru a furniza soluția cea mai rapidă și de cea mai bună calitate.

Privind către sectorul comercial, PAC estimează că sectorul bancar și cel public vor fi cele mai dinamice din regiune, alimentate de proiecte legate de aplicații (implementare de soluții standard sau dezvoltare de software la cerere), dar și de câteva contracte de outsourcing (în marea lor majoritate legate de infrastructură, dar și de găzduire (hosting), BPO și application management).

In ceea ce privește comportamentul de cumpărare al serviciilor IT, în sectorul comercial din Europa de Est, câteva tendințe au fost din ce în ce mai evidente pe parcursul anului 2010: valoare medie mai mică per contract IT; volum mediu de muncă mai mic per contract; un interes mai mare în a crește echipele IT din cadrul companiilor (in-house); cicluri de negocieri mai lungi. Luând în considerare aceste lucruri, precum și reticiența față de investiții mari în IT, sectorul comercial s-a dovedit a fi unul foarte dificil pentru furnizorii de IT. Cu toate acestea, regulile relativ normale care se aplică proiectelor din sectorul privat generează o cerere sănătoasă în Europa de Est, și, prin influența puternică a multinaționalelor lidere în majoritatea sectoarelor din economiile din fiecare regiune, reprezintă factorul principal de inovare în IT, concurența reală și dezvoltare a competențelor locale.

Referitor la jucătorii principali de pe această piață, influența marilor companii multinaționale este de așteptat să rămână scazută în Rusia și Turcia, dar cota lor de piață va crește în țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia și România.

“Eroii locali”, concurenții IT locali care reușesc să fie printre primii zece furnizori din nișa lor, sunt din ce în ce mai interesați în găsirea de noi investitori pentru preluări complete sau parțiale. Această situație a fost generată de câțiva factori: lipsa disponibilităților financiare pentru a fi mereu la zi în ceea ce privește tehnologia; o penetrare din ce în ce mai dificilă a companiilor internaționale, de cele mai multe ori doar printr-un jucător local; interesul mare al proprietariilor de ași transforma afacerile în lichidități pentru a plăti datorii mai vechi (private sau legate de investițiile societății) și orientare către alte obiective de investiții (energia verde, speculații financiare, artă, imobiliare,…). In același timp, evaluarea companiilor de IT locale în momentul prezent este una rezonabilă și, în combinație cu potențialul pieței ar putea reprezenta un prilej bun de extindere într-o zonă subdezvoltată (creșterea cotei de piață, găsirea de noi clienți, suplimentarea echipelor perfomante, acoperirea mai multor piețe).

PAC rămâne relativ optimist în ceea ce privește creșterea în viitor a piețelor de IT în Europa de Est în următorii câțiva ani, cu toate că există anumite semne de întrebare care ar putea diminua puternic performanțele de sfârșit de an comparativ cu cele din anul precedent.

Despre Pierre Audoin Consultants (PAC):Pierre Audoin Consultants (www.pac-online.com) este prima societate europeană de consultanță în strategie pentru companiile din industria de soft și servicii informatice (Software and IT Services Industry – SITSI® www.sitsi.com). PAC a fost fondată în 1976 la Paris și în prezent acoperă 20 piețe europene și Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, București, Londra și New York.

Creată în 1999, filiala din București se concentrează pe principalele piețe central și est europene – Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ungaria.

Misiunea noastră este de a sprijini companiile din sectorul informatic în dezvoltarea și implementarea unor strategii de succes prin oferirea unei mai bune înțelegeri a comportamentului consumatorilor, a piețelor și a concurenței. In cei 30 de ani de experiență în sectorul IT, miile de interviuri față în față și contractele de consultanță cu jucători cheie ne-au permis să stabilim legături solide, de durată, cu clienții noștri.

Sursa: Pierre Audoin Consultants

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *