Pierre Audoin Consultants: Piața IT din România se îndreaptă către o scadere importantă în 2012

Cu un cumul de factori politici, economici, financiari, precum și cei legați de cultura managerială și educație cu privire la utilizarea tehnologiei informației, România se află în 2012 în pragul unei scăderi abrupte a pieței de software și servicii IT.

Pierre Audoin Consultants (PAC) avertizează că, din punct de vedere politic, România are în acest moment o situație care nu doar blochează noile proiecte și inițiative cu privire la adoptarea accelerată a soluțiilor informatice în administrația publică locală și centrală, dar se confruntă și cu un vid în ceea ce privește luarea deciziilor: nimeni sau aproape nimeni nu mai este interesat și dispus să riște să semneze alocări de proiecte IT, chiar dacă, unele din ele, au parcurs deja etapele normale și n-ar mai exista temeiuri legale de amânare a semnării contractelor.

Sectorul public, împreună cu companiile unde Statul are putere de decizie covârșitoare, generează, conform platformei de cercetare de piață SITSI (Software and IT Services Industry) a PAC, aproximativ jumătate din vânzările locale de software, servicii și echipamente din sectorul corporate din România. Eugen Schwab, Managing Director PAC Eastern Europe remarcă faptul că „o scădere realistă de 15-20% a încasărilor din acest segment înseamnă un declin de 7-10% pentru piața IT locală”.

In ceea ce privește sectorul privat, băncile și companiile telecom se află într-o poziție de conservare, cu foarte puține inițiative IT consistente care să genereze proiecte și venituri semnificative pentru firmele de software și servicii informatice din România. Eugen Schwab (PAC) crede că „scăderea încrederii în România, presiunea pe o profitabilitate în declin semnificativ, precum și imaturitatea consumatorilor locali, au ca rezultat direct un dezinteres acut al investitorilor internaționali ce se află în spatele acestor două sectoare, pentru cheltuieli IT, creșterea calității serviciilor, sau aducerea standardelor internaționale în ceea ce privește utilizarea tehnologiei și în România”.

Companiile mici și medii, un motor tradițional pentru consumul de unelte informatice, suferă, pentru al patrulea an consecutiv, de o lipsă profundă de finanțare. In lipsa tratării cu seriozitate a opțiunilor de finanțare prin fonduri europene (și de către beneficiarul final, cât și de către Guvern), IMM-urile din Romania rămân în situația de a investi puțin, cu mare presiune pe preț, cu accent scăzut pe calitate, și fără o adevarată viziune cu privire la automatizare și tehnologizare.

Intr-o bună măsură, companii din industrie, comerț și logistică manifestă o mai mare deschidere către utilizarea uneltelor IT, mai ales în contextul unei rapide adopții a standardelor de grup cu privire la control, gestiunea riguroasă a resurselor, relația cu partenerii (furnizori și clienți), precum și proiectarea afacerilor pe termen mediu. Insă, și în aceste verticale se manifestă o tendință de fragmentare a proiectelor IT, presiune pe prețuri, consolidare și optimizare a resurselor umane IT (utilizarea intensivă a resurselor proprii înaintea cumpărării de servicii de pe piață), precum și „accidente” de genul insolvențelor, falimentelor, restrângerilor de activitate, sau chiar abandonării unor planuri cu privire la piața locală.

Companiile private din energie, aflate sub controlul multinaționalelor, respectă într-o bună măsură planurile de investiții IT, însă, raportat la primii ani de după privatizare, volumul proiectelor și elanul investițional sunt mult diminuate.

Privit din perspectiva dinamicii, Eugen Schwab (PAC) consideră că „anul 2012 pare a aduce mult mai multă nesiguranță chiar și decât primii ani de dupa declanșarea crizei financiare de la sfârșitul lui 2008”. Mediul concurențial este profund viciat de modul de alocare a proiectelor guvernamentale, costurile cu resursele IT sunt chiar și mai mari decât în 2008, iar marjele pe proiectele din sectorul privat au scăzut uneori chiar și sub jumătate din cele din 2007-2008.

Referitor la evoluția platformelor offshore/ nearshore de dezvoltare de software, servicii de support tehnic, R&D, precum și BPO, Eugen Schwab (PAC) subliniază că „aceasta a generat și continuă să genereze un entuziasm cu privire la sectorul IT din România care începe să fie total deconectat de realitatea pieței locale, a consumului local de software și servicii informatice”.

Din perspectiva regională (Europa de Est), este de remarcat că România face parte dintr-un pluton de țări cu perspective negative pentru 2012, ele fiind și cele mai imature și mai mici din zonă. Acest fenomen va duce la creșterea decalajului dintre Romania și țări ca Polonia, Turcia, Cehia, sau chiar Slovacia.

Totuși, în perspectiva pe termen mediu (2015-2016), creșterea medie pentru piața din România este previzionată considerabil mai mare decât a țărilor cele mai dezvoltate din CEE. Din momentul unei reveniri serioase a economiei, coroborat cu o politică coerentă a sectorului public și o calmare a piețelor financiare, România este, potrivit informațiilor PAC, țara numărul unu ca și interes pentru oferirea de servicii și soluții informatice, precum și pentru investiții în tehnologie în toate verticalele.


Despre Pierre Audoin Consultants (PAC)
Fondată în 1976, PAC este o firmă cu capital privat, specializată în cercetare de piață și consultanță pentru piața de software și servicii IT&C.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.pac-online.com

Pentru informații despre articol:
Autor: Eugen Schwab-Chesaru, Director General, PAC Eastern Europe
e.schwab@pac-online.com

Contact Presă: Claudia Năstase, c.nastase@pac-online.com