Piaţa ERP din România nu a ieşit din criză, dar creşte uşor

Pierre Audoin Consultants (PAC) a publicat a sasea editie a studiului ERP Romania, singura radiografie completa a pietei de software si servicii pentru solutiile ERP din Romania.

Conform cercetarilor PAC, piata totala de software si servicii ERP din Romania a scazut in 2010 cu 3.2%, in conditiile in care serviciile de implementare au scazut cu 7.5% fata de 2009.

Evolutia pietei de ERP in 2010 a fost cu mult mai grava decat o arata aceste cifre; „salvarea” pietei a venit, insa, doar din 2-3 contracte mari care au influentat pozitiv mai ales vanzarile de licente pe final de an.

In 2010, SAP si-a pastrat pozitia de lider al vanzarilor de software (licente si mentenanta) ERP, fiind din nou solutia preferata de unul din cele mai mari grupuri industriale din Romania care a decis trecerea la SAP si achizitionarea unui pachet mare de licente la finalul lui 2010.

Dintre companiile locale, TotalSoft si-a consolidat pozitia de cel mai vandut system ERP dupa liderii mondiali SAP si Oracle, crescandu-si si in 2010 vanzarile de licente la noi valori record pentru companie, crescandu-si totodata cota de piata in Romania.

In zona de servicii, S&T ramane cel mai important integrator independent dupa veniturile din proiectele ERP (SAP predominant, dar si Oracle), insa evolutia business-ului a fost influentata negativ de lipsa implicarii companiei in proiecte noi de anvergura in Romania, precum si de scaderea accelerata a volumelor de consultanta si integrare pentru clientii mari din anii trecuti.

Dintre integratori, Romsys este singurul jucator major care a castigat cota de piata in 2010; printr-o buna pozitionare atat pe piata proiectelor publice, cat si in zona comerciala mare, Romsys pare a fi si in 2011 pe un trend ascendent, cu mult inaintea evolutiei generale a pietei.

Eugen Schwab, Managing Director PAC Eastern Europe si coordonatorul studiului ERP Romania 2011, atrage atentia ca „Sectorul public din Romania este, alaturi de cele din Rusia si Turcia, cel mai putin modernizat, cel mai putin transparent si cel mai inefficient din Europa Centrala si de Est. Este oare doar o coincidenta ca exact in cele trei tari implementarile de solutii software de tip ERP in administratia publica se fac haotic, prin dezvoltari specifice ce exclud aportul de know-how din Europa sau chiar SUA, si fara o evolutie a proceselor interne, a modului de lucru, de bugetare si control ?”

Cu toate acestea, PAC prognozeaza o schimbare, voluntara sau fortata, a modului de achizitie si adoptie a sistemelor informatice in sectorul public din Romania in urmatorii cinci ani, ceea ce este de asteptat sa duca la o crestere a cererii si a bugetelor pentru implementarea unor solutii ERP dedicate nevoilor administratiei publice, si care au devenit deja standard in majoritatea statelor din UE. Astfel, PAC prognozeaza o crestere medie de peste 20% pentru ERP in sectorul public intre 2011 si 2015.

Deocamdata, solutiile ERP in „Cloud”, chiar daca s-ar preta foarte bine bugetelor si nevoilor sectorului IMM din Romania, nu par a castiga teren intr-o maniera consistenta. Exista primele oferte, exista si primii clienti, insa deocamdata cererea este intr-o faza incipienta.

Pana in 2015, PAC se asteapta ca motorul cresterii pietei ERP sa ramana companiile mari si cele din segmentul superior al celor medii, avand in vedere gradul de echipare scazut si expansiunea in ceea ce priveste functionalitatile cerute si numarul de utilizatori. 

SURSA: Pierre Audoin Consultants