Parlamentul adoptă măsuri legislative majore pentru industrie noastră

Camera Deputaților (în calitate de for decizional) a adoptat în ședința de ieri, 24 iunie, două proiecte legislative de interes: (1) Proiectul de Lege privind Codul Fiscal (respectiv Procedură Fiscală), (2) Proiectul de Lege privind anularea unor obligații fiscale.

  1. Proiectul de Lege privind Codul Fiscal aduce modificări majore precum reducerea TVA la 19%, impozit pe dividente 5%, redefinirea activităților dependente vs independente (mai jos art. 7, alin. 3) etc. Noul Cod include și propunerea ANIS de extindere a prevederilor art. 22 din Cod – scutirea impozitului pe profitul reinvestit – si asupra achiziției de calculatoare, periferice si programe informatice (mai jos articolul 22, alin. 1).
  2. Proiectul de Lege privind anularea unor obligații fiscale. Pe scurt, el vizează eliminarea unor inechități ca urmare a reîncadrării unor activități independente. Astfel, legislația care urmează să fie aplicată în ceea ce privește calificarea activităților dependente este următoarea:

 

Ca pași următori proiectele de lege sunt în procedura exercitării aspectelor de ordin constituțional, după care vor fi trimise spre promulgare Președintelui României.

Pentru mai multe detalii, vă rog să găsiți mai jos cele două articole de interes din Codul Fiscal:

Art. 7

(3) Activitatea independentă – orice activitate desfășurată de către o persoană fizică (PF) în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin patru dintre următoarele criterii:

  1. libertatea de alegere a locului de muncă, modului de lucru și a programului
  2. libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți
  3. riscurile inerente activității sunt asumate de PF ce desfașoară activitatea
  4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului PF
  5. activitatea se realizează prin utilizarea capacității intelectuale și/sau prestației fizice (în funcție de specificul activității)
  6. PF face parte dintr-un corp profesional (care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective)
  7. PF dispune de libertatea de a desfăsura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane

Art. 22 Scutirea de impozit a profitului reinvestit

(1) Profitul reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, precum și în programe informatice produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *