pAIdAnalytix: companiile pierd 1% din valoarea plăților prin erori operaționale fără să știe

Majoritatea companiilor care depășesc un anumit prag al numărului de plăți anuale, în medie, aproximativ 50.000 de plăți pe an, se confruntă cu un număr mare de erori operaționale, din cauza faptului că nu mai reușesc să verifice toate aceste plăți.

‘’Noi avem multe date la dispoziție, iar din ceea ce am observat, cele mai frecvente tipuri de erori sunt legate de dublarea plăților, erori la nivel de sumă, la nivel de valută, la nivel de furnizor greșit, și nu în ultimul rând de fraudă. Fiecare dintre aceste erori, dincolo de impactul fincanciar, aduce și un impact reputațional important. Cumulând aceste erori pot ajunge până la 1% din valoarea plăților, bani pe care companiile îi pierd fără să conștientizeze’’, a spus Octavian Alecu – Operations Manager pAId Analytix.

Potrivit pAIdAnalytix, plățile duplicate sunt cauzate de multiplicarea documentelor (original, email, fax), eroarea umană cauzată de volumul mare de plăți, unde efortul de verificare este foarte mare și nivelul de acuratețe scăzut, plățile întârziate și retrimiterea facturilor de către furnizor, metodele variate de trimitere a facturilor de către furnizor, duplicarea furnizorilor și frauda. În general, aceste erori provin din cauza proceselor de plată complexe, lipsa digitalizării, și, nu în ultimul rând, a metodelor tradiționale de a detecta erorile operaționale. O companie care înregistrează plăți în valoare de 100 milioane de euro anual, pierde din plățile eronate aproximativ 1 milion de euro, ceea ce înseamnă un impact negativ asupra contului de profit și pierdere.

’’Când sunt analizate datele despre plăți, companiile folosesc diverși euristici  pentru a identifica erori, euristici care au funcționat bine până la un anumit punct. Această metodă folosită de companii, este rapidă, dar nu este specifică și generează un număr prea mare de potențiale erori de analizat, din care foarte puține sunt reale. Aici, noi am lucrat intens pentru a  introduce elementul de inteligență artificială, care pe această problemă concretă are rezultate mult mai bune,’’ a spus Radu Fertonea – Fondator pAIdAnalytix.

pAIdAnalytix este soluția care ajută companiile să evite plățile eronate și frauda prin inteligența artificială. Soluția bazată pe inteligență artificială, ajută companiile cu un volum mare al numărului de plăți să aibă control mai bun în procesul lor de realizare, prin analiza tuturor plăților unei companii și generarea unei propuneri asupra celor cu un risc mare de a fi eronate. Soluția este implementată recent în cadrul a 10 entități bancare, iar anul trecut pentru trei companii au fost analizate plățile din trecut, unde s-au identificat sume duplicate, mai exact, bani pe care companiile i-au pierdut fără să știe, din erori operaționale, în valoare de peste 3 milioane de euro.

Startup-ul pAIdAnalytix s-a conturat în cadrul unui proiect de incubare al grupului Societe Generale, iar fondatorul este Radu Fertonea, cel care a coordonat operațiunile de Finance & Accounting în mari companii, precum Societe Generale European Business Services și WNS Global Services. Împreună cu Octavian Alecu, Operations Manager în cadrul startup-ului, se ocupă de dezvoltarea produsului și de implementarea soluției de inteligență artificială în România. Startup-ul deține și o echipă în Franța, care se concentrează pe crearea de parteneriate strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *