Ministrul Comunicaţiilor a participat la Consiliul TTE, Bruxelles

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a participat pe 13 decembrie la Consiliul TTE – componenta telecomunicaţii şi societate informaţională, desfăşurat la Bruxelles.

În cadrul Consiliului, România, reprezentată prin ministrul Comunicațiilor, a apreciat faptul că piaţa unică joacă un rol central pentru a face faţă provocărilor economice ale Europei şi pentru a furniza avantaje concrete cetăţenilor UE. Reglementarea tarifelor de roaming este unul din elementele esenţiale ale definitivării pieţei unice a comunicaţiilor electronice. Din acest motiv, România susţine propunerea Comisiei Europene, fiind ferm convinsă că va contribui la ameliorarea bunăstării utilizatorilor de telefonie mobilă în materie de preţuri, de posibilitate de alegere, de calitate şi de siguranţă.
În acest context, România nu consideră că ar putea exista impedimente în adoptarea, în timp util, a propunerii Comisiei şi este determinată să coopereze îndeaproape cu celelalte state membre şi cu Parlamentul European pentru a găsi un compromis cât mai curând posibil.
De asemenea, România priveşte într-o lumină favorabilă noile elemente introduse de Comisie în propunerea de regulament, în special ideea de oferire a roamingului ca serviciu de sine stătător. Aceasta va contribui la soluționarea problemelor structurale prin sensibilizarea consumatorilor cu privire la tarifele de roaming, oferindu-le posibilitatea de a alege servicii de roaming separate, inovatoare şi mai ales diversificate ca ofertă. Pornind de la principiul neutralităţii tehnologice, ministrul a precizat că țara noastră nu consideră necesară stipularea în regulament a unei anumite opţiuni tehnice pentru a pune în aplicare soluţia structurală, într-un mod coerent şi pe criterii stabilite obiectiv.
Principalele rezultate ale Consiliului TTE au fost:
– Miniștrii UE au adoptat în primă lectură proiectul de decizie referitor la stabilirea primului program privind politica în domeniul spectrului radio (RSPP).
– În egala măsură, Consiliul a adoptat Concluziile privind internetul deschis şi neutralitatea rețelei în Europa.
– A avut loc un schimb de opinii pe tema propunerii de regulament privind roamingul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii, subiect la care Romania a intervenit.
– A fost prezentat un raport de progrese referitor la propunerea de regulament privind ENISA (Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiei).
La reuniunea Consiliului TTE au participat delegațiile oficiale ale tuturor statelor membre UE, conduse de miniștrii de resort şi delegația Comisiei Europene, condusă de Neelie Kroes, vicepreședinte al CE.
SURSA: MCSI
Etichete: