Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a lansat Ghişeul.ro

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a lansat astăzi Ghişeul.ro, sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor cu cardul bancar (SNEP). Cetăţenii români cu domiciliul în Târgu Mureş, Sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti sunt primii care vor putea accesa acest serviciu pentru plata online a taxelor, impozitelor şi amenzilor. În plus, tot de astăzi, prin intermediul Ghişeul.ro pot fi achiziţionate de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică domenii de Internet din spaţiul .RO.

Ghişeul.ro rezolvă dintr-o dată mai multe probleme, atât ale cetăţenilor cât şi ale administraţiilor locale, aducând un plus de confort, siguranţă şi rapiditate în ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor”, declară Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. „Cozile interminabile de la ghişee vor fi de domeniul trecutului iar timpul alocat plăţilor şi stresul cetăţenilor se reduce considerabil”.
              
Proiectul, angajat public de MCSI anul trecut, a prins contur cu sprijinul Asociaţiei Pentru Plăţi Electronice din România (APERO), care a pus la dispoziţia administraţiilor locale Ghişeul.ro în mod gratuit.
                 
Credem că accesarea online a acestui serviciu este un beneficiu nu numai pentru clienţii noştri, cât pentru toţi cetăţenii României, dar şi pentru administraţiile locale”, declară Adrian Apolzan, Preşedinte APERO. „Să nu uităm că foarte mulţi români aflaţi peste hotare erau nevoiţi să vină în România pentru plata taxelor şi impozitelor. Iar cel care deţinea un apartament în Bucureşti, dar şi casa parintească din Sighişoara, trebuia să se deplaseze în două locuri, la distanţe foarte mari unul de celălalt, pentru a achita aceleaşi impozite”.
                  
Prin intermediul Ghişeul.ro, câştigul cetăţeanului constă în economii de timp, dar şi de bani, datorită posibilităţii de a efectua plăţile oriunde, oricând, inclusiv cu carduri emise de bănci din străinătate. Datele cu caracter personal ale cetăţeanului rămân confidenţiale, siguranţa platformei fiind confirmată de MasterCard şi Visa, cele mai importante scheme internaţionale de carduri. Administraţiile locale beneficiază la rândul lor de acest sistem prin reducerea timpului de colectare a taxelor şi a costurilor aferente colectării.
                     
Platforma Ghişeul.ro urmează a fi extinsă pe parcursul acestui an în cât mai multe administraţii locale, urmând ca în 2012 acestea să fie acoperite în totalitate.  În prima etapă, în sistem vor intra oraşele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapă va include înregistrarea oraşelor cu până la 150.000 de locuitori iar apoi, în cel mult alte şase luni,  va urma integrarea comunelor şi a instituţiilor publice nevizate de primele două etape.
                         
Sistemul este foarte uşor de implementat de către orice administraţie locală”, adaugă Valerian Vreme. „Am gândit şi dezvoltat Ghişeul.ro astfel încât, până anul viitor, toţi cetăţenii României să poată accesa serviciile sale. Pentru aceasta, Primăriile trebuie doar să se înroleze în sistem din proprie iniţiativă, sau la solicitarea cetăţenilor pe care îi reprezintă”.
                    
Sursa: MCSI
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *