Vara 2011 aduce un nou val de ameninţări informatice

BitDefender®, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, a identificat o serie de atacuri informatice ale căror ţinte predilecte sunt utilizatorii care îşi cumpără bilete de pe internet la festivalurile de sezon, la diverse evenimente sportive sau pentru vacanţele de vară. Totodată, experţii BitDefender se aşteaptă ca numărul de înşelătorii care folosesc drept momeală vânzarea de bilete la diverse evenimente să crească  pe perioada verii.

“Pe lângă vechile ameninţări informatice care îşi vor schimba înfăţişarea, ne aşteptăm să apară şi noi tipuri de malware vara aceasta. Înşelătoriile de vară folosesc o reţetă simplă – afişează câteva imagini cu insule tropicale, o listă de preţuri atractive şi numele unei destinaţii populare de vacanţă”, a declarat Cătălin Coşoi, Şeful Laboratorului de ameninţări online al BitDefender. „Unii utilizatori se lasă înşelaţi de site-uri false de bilete, multe dintre acestea reproducând cu mare precizie imaginea site-urilor legitime. În ultimii doi ani, utilizatorii au pierdut sume mari de bani în urma unor astfel de înşelătorii virtuale, care foloseau ca momeală vânzarea de bilete, vouchere la hotel sau vacanţe de vis”, a continuat acesta.

Topul momelilor folosite în atacurile spam vara aceasta include: „Fă-ţi vacanţa în Virginia Beach”, „69 de euro x săptămână în Turcia, Spania, Sardinia, Sicilia!”, „Confirmă biletul de călătorie” sau „Verifică ordinul de plată”. Cei  care au comandat recent bilete sau au căutat diverse oferte de vacanţă au toate şansele să se lase păcăliţi şi să-şi compromită securitatea calculatorului. Pe de-o parte, e-mailurile cu ataşamente infectate îi expun pe utilizatori la diverse ameninţări, precum viermi şi troieni iar pe de altă parte, astfel de mesaje sunt în general însoţite de linkuri care direcţionează către website-uri create special pentru a colecta date financiare confidenţiale de la utilizatori.

Totodată, în ultimele luni, BitDefender a monitorizat evoluţia atacurilor estivale de vishing. În mod normal, potenţialele victime ale unor astfel de atacuri primesc un telefon din partea unei pretinse agenţii de voiaj, oferindu-le şansa să câştige o vacanţă la Disneyland. Odată ce a fost atrasă în capcană, victima e rugată să-şi creeze un cont pe un website fals şi să completeze un formular pentru a se înscrie la concurs. În acest fel, persoanele îşi dezvăluie de bună voie date confidenţiale de la cardurile de credit.

Şeful diviziei de ameninţări online de la BitDefender îi sfătuieşte pe utilizatori cum să se protejeze vara aceasta:

 ·         Pentru a cumpăra bilete la un anumit eveniment, intră pe site-uri cunoscute şi cu o reputaţie bună;

  • Cercetează site-ul de unde vrei să-ţi cumperi bilete şi vezi ce au mai scris şi alţii despre el;
  • Contactează serviciul de relaţii cu clienţii şi află detalii despre călătorie, precum locul de întâlnire la plecare, sau detalii despre locul rezervat;
  • Fii la curent  cu cele mai recente ameninţări şi foloseşte o soluţie performantă de securitate, cu actualizările la zi.

Pentru o listă completă a funcţiilor şi beneficiilor oferite de produsele de securitate BitDefender 2011, vizitaţi site-ul www.bitdefender.ro şi urmăriţi contul de Twitter al companiei, pentru a fi la curent cu cele mai noi ştiri despre ameninţările informatice.

Toate denumirile şi numele de produs menţionate mai sus aparţin deţinătorilor de drept şi pot fi mărci înregistrate ale acestora.

Despre BitDefender®:

BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza antivirusului sunt unele dintre cele mai puternice din lume şi folosesc tehnologie euristică. Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează în timp real toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect. Utilizatorii BitDefender beneficiază de suport tehnic gratuit în limba română 24/7. Programele antivirus sunt disponibile în România prin distribuitorii autorizaţi Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, Scop Computers, precum şi în următoarele lanţuri retail cu acoperire naţională Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real, Selgros sau magazinele de comerţ electronic cum ar fi BWM MediaSoft, Cel, Emag, Evomag, PC Garage.

Sursa: BitDefender

Etichete: