Un nou vierme atacă hard-disk-ul calculatorului infectat

BitDefender a identificat astăzi o nouă ameninţare informatică ce combină compartamentul distructiv al unui virus cu mecanismul de răspândire al unui vierme. Până în acest moment sunt cunoscute două variante (A şi B) ale acestei ameninţări. Comportamentul este asemănător cu cel al faimosului vierme Code Red din 2001, iar potenţialul distrugător al actualei ameninţări este la fel mai mare.

Denumită Win32.Worm.Zimuse.A, această ameninţare este extrem de periculoasă. Spre deosebire de comportamentul normal al unui vierme, aceasta provoacă pierderi majore de date prin rescrierea primilor 50KB din Master Boot Record, o zonă vitală a hard disk-ului.

Viermele Win32. Worm Zimuse.A este deghizat sub forma unui test de inteligenţă. Imediat ce acesta este executat, viermele va crea între 7 şi 11 fişiere-copii (în funcţie de variantă) în zonele critice ale sistemului Windows.

Pentru a se executa la fiecare pornire a sistemului de operare Windows, viermele modifică o intrare în cheia de regiştri
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun]”Dump”=”%programfiles%DumpDump.exe”, şi crează 2 fişiere driver denumite %system%driversMstart.sys şi %system%driversMseu.sys. Deoarece versiunile pe 64 biţi ale Windows Vista şi Windows 7 au nevoie de drivere semnate digital, viermele nu va reuşi să instaleze aceste fişiere.

Unul din aspectele extrem de periculoase ale acestui vierme este faptul că prezenţa sa pe sistem nu poate fi depistată de către utilizatorii infectaţi. După 40 de zile de la infectare (pentru varianta A), respectiv 20 de zile (pentru varianta B), utilizatorul computerului primeşte un mesaj de eroare similar cu cel de mai jos:

După afişarea mesajului, sistemul nu va mai putea porni, deoarece sectorul de boot al hard disk-ului a fost compromis:

Pentru siguranţă, BitDefender recomandă utilizatorilor să descarce, instaleze şi actualizeze o suită de securitate antimalware care să ofere protecţia antivirus, antispam antiphishing şi modul firewall, şi să manifeste atenţie atunci când deschid fişiere primite de la persoane necunoscute. În cursul zilei de astăzi specialiştii BitDefender vor pune la dispoziţia utilizatorilor un removal tool pentru această ameninţare informatică.

Sursa: BitDefender