Un nou val de atacuri pe reţelele sociale, de Ziua Îndrăgostiţilor

Conform specialiştilor BitDefender, în luna îndrăgostiţilor infractorii cibernetici îşi intensifică activitatea pe reţelele sociale, cu scopul de a sparge conturile utilizatorilor, sau pentru a trimite mesaje spam.

De ani buni, sărbătorile reprezintă o resursă foarte bogată de inspiraţie pentru atacatorii virtuali. Înşelătoriile tematice de Ziua Îndrăgostiţilor, deşi previzibile, încă au succes, pentru că stimulează emoţiile. În fiecare an, milioane de oameni accesează tot felul de linkuri suspicioase, în speranţa că îşi vor găsi alesul. Scopul reţelelor sociale este acela de a încuraja relaţionarea şi schimbul de informaţii, dar utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de capcanele care li se pot întinde în aceste medii” este de părere George Petre, BitDefender Threat Intelligence Team Leader.

Dintre cele mai populare aplicaţii maliţioase tematice, se numără:

  • Mesaje cu sfaturi şi idei pentru Ziua Îndrăgostiţilor – Accesând linkuri şi aplicaţii care promit să dezvăluie secrete precum “12 lucruri pe care o fată ar vrea ca băieţii să le ştie”, utilizatorii reţelelor sociale riscă să îşi inunde pagina – precum şi pe cele ale prietenilor – cu mesaje nesolicitate, postate automat.
  • Mesaje care promit să îţi dezvăluie admiratorii secreţi –  Chiar dacă este o promisiune ispititoare, membrii reţelelor sociale ar trebui să reziste tentaţiei. Dacă îşi instalează astfel de aplicaţii, permit atacatorilor virtuali să le posteze mesaje nedorite pe pagina personală.
  • Vechi trucuri de pe Facebook care iau forma mesajelor tematice de Ziua Îndrăgostiţilor – De exemplu, clasicul „Află cine ţi-a vizualizat profilul” se transformă în „Fostul meu prieten mi-a vizualizat profilul de cele mai multe ori. Vezi şi tu care e principalul tău urmăritor”. Aplicaţia din spatele acestei înşelătorii va genera posturi false pe pagina de profil a victimei, precum şi pe paginile prietenilor săi. Şi pentru că ele recreează într-un mod autentic conversaţii false între persoane cunoscute, înşelătoria se poate propaga foarte rapid.

Notă:  Toate denumirile şi numele de produs menţionate mai sus aparţin deţinătorilor de drept şi pot fi mărci înregistrate ale acestora.

Despre BitDefender®

BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume şi folosesc tehnologie euristică.  Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează, în timp real, toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect. Astfel este asigurată protecţia utilizatorilor în timp real împotriva viruşilor noi şi a variantelor de virusi încă necunoscute, oferindu-le posibilitatea unei experienţe digitale în deplină siguranţă. Utilizatorii BitDefender beneficiază de suport tehnic gratuit în limba română 24/7.  Produsele sunt disponibile în România prin distribuitorii autorizaţi Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, Scop Computers, precum şi în următoarele lanţuri retail cu acoperire naţională Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real, Selgros sau magazinele de comerţ electronic cum ar fi BWM MediaSoft, Cel, Emag, Evomag, Orange, PC Garage.

Sursa: BitDefender

Etichete: