Top 10 ameninţări informatice în România

Peisajul malware din România este în continuare dominat de viermele Win32.Worm.Downadup.Gen şi de Trojan.Autorun.Inf, două ameninţări informatice care îşi menţin poziţia de lider în topurile BitDefender de mai bine de un an.

Top 10 amenințări informatice în România în februarie 2011

Dacă familia Downadup are aproximativ 14 procente din totalul infecțiilor din România, clanul Autorun este prezent în top cu nu mai puțin de trei membri – Trojan.Autorun.INF.Gen,  Trojan.Autorun.AET şi Worm.Autorun.VHG – clasați pe locurile 2, 3 şi respectiv 10.

Locul 4 – cu 4,48% din numărul infecţiilor din România – este ocupat de Win32.Sality.OG, un virus polimorf care se ataşează de fişierele .exe şi .scr. Un alt reprezentant al acestei familii este şi Win32.Sality.3, clasat pe locul 7 cu 2.64% din numărul total de infecţii. Aceşti viruşi sunt protejaţi de un rootkit care le ascunde prezenţa pe calculatorul infectat şi în acelaşi timp încearcă să blocheze antivirusul instalat pe sistem.

Pentru a doua lună consecutiv în topul celor mai importante ameninţări informatice, Trojan.Crack.I se află pe locul 5, cu 3,55% din totalul infecţiilor înregistrate în România. Acest troian vine deghizat sub forma unui „crack”, o aplicaţie pentru eliminarea protecţiei comerciale a produselor software, care va încerca să instaleze un backdoor şi să colecteze detalii despre celelate aplicaţii instalate pe sistem.

Pe locul 6 în clasament, cu 3.47% din numărul total de infecţii se află Win32.Worm.DownadupJob.A, o detecţie pentru identificarea sarcinilor programate pe care viermele Downadup le creează pentru a-şi lansa în execuţie fişierul DLL în fiecare zi.

Locul 8 este ocupat de Gen:Variant.Kazy.9625,  un vierme ce se propagă prin dispozitivele de stocare USB şi exploatează funcția autorun prezentă în sistemele de operare de la Windows XP la Windows Vista SP1.

Gen:Variant.Adware.HotBar.1 ocupă poziția 9 în topul BitDefender pe luna februarie, cu 1.64% din numărul de infecții detectate în România. Această familie de malware afișează utilizatorului reclame prin inițializarea unor noi ferestre de browser și redirecţionarea acestora către conținutul promovat.

BitDefender Top 10 ameninţări informatice în România:

Win32.Worm.Downadup.Gen 10.24%
Trojan.AutorunINF.Gen 7.64%
Trojan.Autorun.AET 4.59%
Win32.Sality.OG 4.48%
Trojan.Crack.I 3.55%
Win32.Worm.DownadupJob.A 3.47%
Win32.Sality.3 2.64%
Gen:Variant.Kazy.9625 2.15%
Gen:Variant.Adware.Hotbar.1 1.64%
Worm.Autorun.VHG 1.50%
Other 58.10%

Notă:  Nicio informaţie cu caracter confidenţial sau oricare alt tip de conţinut rezultat din acest studiu nu au fost colectate. Niciun fel de date sau informaţii confidenţiale, aparţinând unor persoane sau companii,  nu au fost şi nu vor fi făcute publice, folosite în alte scopuri sau împotriva voinţei persoanelor care le-au furnizat.

Toate denumirile şi numele de produs menţionate mai sus aparţin deţinătorilor de drept şi pot fi mărci înregistrate ale acestora.

Despre BitDefender®

BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume şi folosesc tehnologie euristică.  Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează, în timp real, toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect. Astfel este asigurată protecţia utilizatorilor în timp real împotriva viruşilor noi şi a variantelor de virusi încă necunoscute, oferindu-le posibilitatea unei experienţe digitale în deplină siguranţă. Utilizatorii BitDefender beneficiază de suport tehnic gratuit în limba română 24/7.  Produsele sunt disponibile în România prin distribuitorii autorizaţi Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, Scop Computers, precum şi în următoarele lanţuri retail cu acoperire naţională Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real, Selgros sau magazinele de comerţ electronic cum ar fi BWM MediaSoft, Cel, Emag, Evomag, Orange, PC Garage.

Sursa: BitDefender

Etichete: