Sistemele ERP Transart pregatite pentru “TVA la incasare”

Transart anunta disponibilitatea noilor kit-uri ale sistemelor ERP – B-Org si Neomanager, kit-uri care pe langa imbunatatiri functionale, aliniere la noi platforme tehnologice, asigura si functionalitea necesara aplicarii modificarilor legislative care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013.

Toti agentii economici, indiferent de incadrarea lor, sunt afectati de aplicarea sistemului TVA la incasare, dupa cum urmeaza:

ü  Daca sunteti o firma care nu aplica sistemul “TVA la incasare” veti fi afectat in masura in care primiti facturi pe care scrie “TVA la incasare”; altfel spus, cand faceti achizitii de la firme care aplica acest sistem veti putea deduce TVA din facturile primite numai in momentul in care le veti plati.

ü  Daca sunteti firma noua sau aveti cifra de afaceri sub 2,25 mil lei, atunci aplicati sistemul „TVA la incasare”; asta inseamna ca atunci cand emiteti o factura trebuie ca aceasta sa aiba inscrisa mentiunea “TVA la incasare”;

ü  Daca aplicati sistemul „TVA la incasare”, pentru facturile primite de la furnizori nu veti mai deduce TVA in luna (trimestrul) in care acestea au fost emise, ci in luna (trimestrul) in care le-ati achitat, indiferent daca furnizorii dvs aplica sau nu sistemul “TVA la incasare”.

ü  Daca platiti partial o factura, atunci va veti deduce TVA proportional cu suma platita din totalul facturii, iar restul il veti deduce atunci cand veti plati diferenta de plata ramasa.

ü  Amanarea la plata TVA catre stat este de maxim 90 zile; altfel spus exigibilitatea TVA – momentul cand se naste dreptul statului de a percepe TVA, apare numai la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, dar nu mai tarziu de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii;

ü  Exigibilizarea TVA la 90 de zile de la data de emitere a facturii (pentru facturile inca neincasate la aceasta data) se va face in contabilitate prin operatiunea numita Inchidere TVA neexigibila la 90 de zile. Operatiunea va trebui initiata manual din aceeasi fereastra ca si celelalte generari automate, inainte de inchiderea de luna;

ü  Orice agent economic este obligat ca la inregistrarea unei facturi sa verifice daca furnizorul sau este inregistrat in Registrul provizoriu al persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Aceasta verificare se poate face automat utilizand un buton special din aplicatiile ERP Transart.

Toti clientii Transart primesc documentatii detaliate de utilizare a noilor functionalitati disponibile si beneficiaza de suportul consultantilor ERP pentru aplicarea lor in practica.

 

SURSA: Transart