BitDefender: România a înregistrat o creştere de 100% pe piaţa malware

În perioada ianuarie – iunie 2010, România a înregistrat o creştere de 100% pe piaţa malware în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2009, anunţă BitDefender. Pe parcursul celor şase luni de monitorizare, BitDefender a identificat, în medie, 9000 de ameninţări noi sau mutaţii ale acestora pe zi, totalizînd mai bine de 1.600.000 de ameninţări informatice pentru primul semestru al anului 2010, în general aplicaţii malware care circulă la nivel internaţional. 

Cea mai importantă ameninţare malware locală este o clonă a viermelui Palevo, descoperită în februarie 2004 şi numită Win32.Worm.IM.J.  Pentru a se propaga, viermele trimite mesaje cu link-uri către copii ale sale prin Yahoo Messenger, apoi  – o dată instalat – descarcă şi rulează diverse fişiere infectate.
 
În ceea ce priveşte spamul şi phishingul, primele şase luni ale lui 2010 plasează România pe locul 9 în topul celor mai active 10 ţări privind trimiterea de mesaje nesolicitate. Deşi extrem de vizibil ca număr de mesaje, spamul trimis din România este în mare parte rezultatul  infecţiilor cu diverşi boţi folosiţi la nivel internaţional.
 
Campaniile de spam „made in Romania” sunt relativ puţine şi promovează atât servicii cît şi activităţi şi produse ilegale sau la marginea dintre legal şi ilegal. Cele mai frecvente mesaje spam din aria serviciilor promovează cursuri de perfecţionare şi diverse traininguri sau certificări. Din categoria spam cu produse, cele mai multe mesaje oferă componente hardware, CD-uri şi DVD-uri cu produse multimedia piratate, precum şi diverse „suplimente naturiste pentru slăbit”.
 
În perioada ianuarie – iunie 2010 s-au înregistrat numeroase campanii de phishing demarate în România ce vizează aproape exclusiv bănci.  Pe lângă abordările deja „clasice”, infractorii cibernetici au profitat de prevederile Legii nr. 656/2002 precum şi de cele ale Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 9/2008 privind cunoaşterea clientelei în scopul prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului, pentru a-şi convinge victimele să-şi divulge detalii confidenţiale legate de card (precum numărul cardului, data expirării, numărul CVE sau codul PIN).

Sursa: BitDefender preluat de Agora

Etichete: