QuickScan a detectat peste 10 mii de sisteme virusate în T1

Bitdefender QuickScan, serviciul gratuit ce detectează viruşii printr-o simplă scanare online, a identificat în România peste 10.000 de sisteme infectate, în primul trimestru al acestui an, din cele peste 100.000 scanate în total în intervalul menţionat.

La nivel global, proporţia este asemănătoare, astfel că, din cele peste un milion de sisteme verificate între 1 ianuarie şi 30 martie, au fost detectate cu viruşi circa 10% dintre ele.
Analizele relevă, de asemenea, că viruşii, precum şi alte tipuri de atacuri informatice, devin din ce în ce mai sofisticate, iar complexitatea lor creşte proporţional cu numărul ameninţărilor.
Astfel, instrumentele tradiţionale de protecţie (de tipul antivirus bazat pe semnături) – deşi foarte eficiente în detectarea ameninţărilor – trebuie completate de soluţiile de securitate în cloud, ce asigură o protec’ie mult mai avansată.
Potrivit AV-Test, organizaţie independentă care se ocupă cu testarea soluţiilor de securitate, numărul viruşilor creşte cu aproximativ 55.000 de noi variante pe zi, ceea ce înseamnă că la fiecare două secunde ia naştere o nouă ameninţare informatică.
Printre cele mai frecvente ameninţări informatice detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan, se numără Win32.Virtob, Win32.Ramnit şi Win32.Sality, trei familii de viruşi care îşi ataşează codul de orice fişier executabil de pe computer.
Foarte des întâlnit este, de asemenea, botnet-ul Sality, ce se află pe mai mult de un milion de computere active la nivel global şi care este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectaţi la internet.
Potrivit datelor colectate de scanările QuickScan, pe un număr semnificativ din computerele scanate au fost detectate keyloggere, aplicaţii de supraveghere ce monitorizează apăsările de taste, website-urile vizitate şi care pot înregistra ce se întâmplă pe desktop-ul utilizatorilor. Prin folosirea unui computer pe care rulează un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani. Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea serviciilor de risc ridicat, cum ar fi platformele de Internet Banking.
Tehnologia de scanare în cloud folosită de QuickScan este parte integrantă a tuturor soluţiilor de securitate Bitdefender.
Sursa: Agora
Etichete: