Protocol de colaborare Intel, Ministerul Educaţiei, Ministerul pentru Societatea Informaţională

Având o experienţă îndelungată în dezvoltarea de proiecte educaţionale în întreaga lume, Intel Corporation a semnat cu Guvernul României un Protocol de Colaborare, prin care se creează cadrul pentru dezvoltarea unui program de învăţământ 1:1 (un copil – un calculator; un profesor – un calculator) în şcolile din ţară, până în 2015. Intel intenţionează să ofere sprijin de specialitate Guvernului în a evalua, concepe şi implementa instrumente educaţionale specifice secolului 21, constând în echipamente hardware şi software dedicate. 

Documentul a fost semnat de Peter Gleissner, Sales Director Intel pentru regiunea UE, Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei, Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică şi Sorin Vicol, Secretar de Stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională.

“Suntem un puternic susţinător al intenţiilor de a tehnologiza sistemul educaţional din România. Investiţia de astăzi în aptitudini specifice secolului 21 va contribui la creşterea competitivităţii ţării şi va asigura succesul viitor”, a declarat Peter Gleissner, Sales Director Intel pentru regiunea UE.

”Dacă elevul care iese de pe băncile şcolii reuşeşte să devină un cetăţean adaptat lumii în care trăieşte şi adaptat lumii în care va urma să se dezvolte ca om, atunci înseamnă că sistemul de învăţământ şi-a atins scopul. Ca acest lucru să fie, însă, posibil, trebuie să creăm oportunităţile necesare, deoarece educaţia înseamnă, înainte de toate, explorarea posibilităţilor copiilor de a se defini ca personalităţi. Or, în lumea viitorului şi şcoala aparţine viitorului. Nu mai putem concepe un univers al educaţiei fără instrumentele digitale. Acordul de astăzi cu Intel Corporation este un pas în plus în era digitală, pe care Ministerul Educaţiei Naţionale înţelege să-l facă pentru elevii din sistemul naţional de învăţământ”, a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei.

La rândul său, Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, a precizat: ”Când vorbim despre standarde ridicate în procesul de educaţie, nu putem face abstracţie de instrumentele prin care reuşim să atingem aceste standarde. Calculatorul, tableta, sistemele de operare performante, tablele electronice sunt elemente care fac parte din viaţa de zi cu zi a copiilor noştri şi sunt produse care, într-un fel sunt ieşite din minţile şi mâinile celor care, cândva, au fost pe băncile facultăţilor sau în laboratoarele de creaţie. Prin intermediul unui proces social şi economic firesc, produsele lor se întorc pe băncile şcolii pentru a da o şansă în plus educaţiei de înaltă calitate. Educaţia prin instrumentele TIC înseamnă, în fapt, a avea, deopotrivă, studenţi şi profesori pregătiţi. Aceştia sunt cei care oferă plusvaloare în lumea viitorului.”

Modul de funcţionare a conceptului de “învăţământ 1:1” în şcoală a fost ilustrat astăzi în cadrul expoziţiei “Clasa viitorului”, unde au fost prezentate echipamente digitale special concepute pentru elevi şi profesori, table interactive şi manuale digitale, toate conectate la Internet.

Documentul semnat astăzi prevede, de asemenea, că Intel, Ministerul Educaţiei şi Ministerul pentru Societatea Informaţională vor colabora pentru implementarea programului Intel Teach, pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Profesorii români vor fi instruiţi prin Intel Teach până în anul 2015. Programul este o initiaţivă globală a Intel, creată special pentru profesori, care integrează tehnologia în lecţii. Intel Teach asigură dezvoltare profesională pentru profesorii claselor 1-12 la toate disciplinele, ajutându-i să integreze tehnologia în lecţiile lor. Totodată, pentru elevi, Intel Teach contribuie la dezvoltarea abilităţilor de rezolvare a problemelor, gândire critică şi lucru în echipă.

Soluţiile de 1:1 e-Learning sunt dezvoltate de companii de IT din Europa Centrală şi de Est, oferind un impuls economic regiunii. Intel este un binecunoscut susţinător al educaţiei, având numeroase iniţiative în acest domeniu. În România, la nivel preuniversitar, pe lângă programul Intel Teach şi soluţiile de 1:1 e-Learning, Intel organizează numeroase competiţii educaţionale, precum Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cel mai mare concurs de ştiinţă şi inginerie din lume dedicat elevilor şi Intel Business Challenge, o competiţie de planuri de business pentru tineri studenţi, întreprinzători. Recent, în Statele Unite ale Americii, Ionuţ Budişteanu, un licean din Râmnicu Vâlcea, a câştigat la Intel ISEF premiul cel mare, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000  de dolari.

Compania Intel este, de asemenea, implicată şi în sectorul universitar în România, având numeroase parteneriate cu cele mai importante centre universitare din ţară. În anul 2012, Intel a deschis Intel Open Student Lab la Universitatea Politehnica din Bucureşti, la care au acces anual 650 de studenţi interesaţi de cercetare în domeniul software Open Source.

SURSA: ComputerWorld

Etichete: