Mesajele spam iau cu asalt calculatoarele românilor

Bucureşti, 09 Septembrie 2011 – Numărul mesajelor spam purtătoare de programe periculoase a crescut dramatic în ultima perioadă, deşi acum câteva luni păreau să fi dispărut de tot, sunt de părere experţii Bitdefender. La nivel local, o creştere spectaculoasă a fost înregistrată de spamul în limba română de tip pharma. Totodată, a luat amploare un val de mesaje nesolicitate care promovează cursuri de învăţare a limbilor străine.

 „În România, la momentul de faţă, aproximativ 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam”, este de părere Carmen Mitrică, Head of Antispam Lab Bitdefender. „Cu toate acestea, mesajele de tip spam în limba română nu sunt foarte răspândite, procentul fiind undeva sub 5%. În schimb, majoritatea spamului primit de români este în limba engleză, provenit din ţări precum SUA sau Rusia”, a continuat aceasta.

Recent, a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtătoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii. Mesajele păreau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociaţia de plăţi electronice. Pentru a fi cât mai convingătoare, ele erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org.

Mesajul era însoţit de un ataşament ce conţinea o arhivă zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzacţie eşuată şi îi invita pe utilizatori să o deschidă. Cu toate acestea, fişierul arhivat avea o extensie dublă (pdf.exe), astfel încât, deşi arăta ca un document PDF, în realitatea era un fişier executabil.

SURSA: Bitdefender

Etichete: