SIVECO: Lansare proiect strategic „RURAL – Antreprenor”, cofinanțat din FSE

In data de 29 septembrie 2010, Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM a organizat o conferință de presă pentru a marca oficial lansarea proiectului strategic „RURAL – Antreprenor”, cofinanțat din Fondul Social European.

Proiectul strategic „RURAL-Antreprenor” este implementat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM (www.fntm.ro), în calitate de lider al consorțiului, în parteneriat cu organizațiile S.C. SIVECO România SA (www.siveco.ro), PROJOB GmbH din Germania (www.projob-weiden.de), Formastur SA din Spania (www.formastur.es) și Asociația Euro < 26 (www.euro26.ro).

In cadrul conferinței, domnul Marius Bostan, Președinte FNTM și Manager de proiect, a apreciat importanța nevoii de educației și consultanță managerială, declarând: „Antreprenorii simt nevoia de a învăța să-și facă un plan de afaceri. Inceputul crizei a acutizat această nevoie, finantațorii și investitorii punând mai mult accent pe capacitatea de management și micșorarea riscului. Micșorarea oportunităților poate fi compensată de ridicarea nivelului de cunoștințe pentru ca antreprenorul să încerce să se mențină pe o curbă de succes constantă. In cadrul proiectului participă un număr însemnat de tineri din mediul rural, antreprenori și viitori antreprenori ce dețin sau vor să inițieze afaceri în domenii diverse de activitate. Pe parcursul proiectului vom încerca să sprijinim beneficiarii să scrie și să depună o cerere de finanțare sau să își soluționeze o problemă în ințierea sau dezvoltarea unei afaceri.”

Toți membrii consorțiului de implementare a proiectului sunt dedicați scopului și obiectivelor proiectului. In acest sens, Președintele Formastur, domnul Luis Valdes Garcia, a declarat: „Crearea unei noi generații de antreprenori, îmbunătățirea standardelor de viață și luptei împotriva depopulării zonelor rurale reprezintă obiectivele pentru care Formastur a lucrat în diverse programe, în ultimii 15 ani în Spania, crescând șansele populației de a duce o viață mai bună. Acesta este și motivul pentru care ne-am alăturat inițiativei Fundației Naționale a Tinerilor Manageri, în cadrul proiectului RURAL-Antreprenor„.

Doamna Cornelia Rother, director general al ProJob Germania, a subliniat importanța existenței unor parteneri transnaționali în cadrul consorțiului de implementare a proiectului RURAL-Antreprenor: „Exemplul Germaniei poate fi folosit pentru România ca model de bună practică. Dorim să folosim pentru România lecții învățate din dezvoltarea rurală a Germaniei. Anual, în Germania consiliem numeroase persoane. Vom folosi experiența acumulată de-a lungul anilor pentru a stimula și în România dezvoltarea resurselor umane în zona rurală.

Cătălin Ștefan, manager de proiect al partenerului SIVECO Romania apreciază că: „am ajuns în momentul în care IT-ul ne este mai mult ca niciodată un aliat și un suport puternic pentru formare, dezvoltare personală și a mediului de afaceri”. „e-Learning”, „e-Business”, „e-Commerce” sunt parte din activitatea noastră zilnică fie că suntem din mediul rural sau urban, din Romania sau din altă țară. Prin acest proiect facilităm accesul întreprinzătorilor din mediul rural, la astfel de instrumente„.

Din partea Asociației Euro<26, coordonatorul de proiecte Natalia Porubin, a subliniat: „In contextul actual al dezechilibrului economic și social din România, considerăm că antreprenoriatul este o soluția reală pentru diminuarea efectelor acestor provocări. De aceea, Euro26 salută acest proiect și va fi parte integrantă.”  

RURAL-Antreprenor este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operatțional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!”, având Contractul de finanțare POSDRU/83/5.2/S/59596 și valoarea de ~ 19.153.000 RON. 

Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea culturii antreprenoriale și creșterea expertizei în vederea îmbunătățirii abilităților, cunoștințelor și comportamentului managerial pentru actuali și viitori intreprinzători, în special tineri, din mediul rural, din cele 23 de județe din regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, București-Ilfov. Durata de implementare a proiectului este de 2 ani, în perioada iunie 2010 – mai 2012.

Printre activitățile specifice proiectului, menționam următoarele componente:

1. Educatie manageriala personalizata pentru 400 intreprinzatori in vederea initierii unei afaceri sau dezvoltarii afacerii existente, dar si in vederea cresterii competitivitatii lor pe piata si cresterea economiei locale, prin crearea a 12 Help-Desk-uri (HD), cu 24 experti locali. Locatiile birourilor de consultanta: Bistrita, Satu-Mare, Salaj, Arad, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Targu-Jiu, Alexandria, Slobozia, Pitesti, Targoviste si Bucuresti.

2. Atragerea a 1400 mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural din 23 de judete din regiunile tinta (60/judet), in cadrul a 23 Conferinte; motivare educatie antreprenoriala si cunostinte de cultura manageriala; promovare spirit antreprenorial si bune practici nationale si internationale, cu scopul imbunatatirii performantei si dezvoltarii afacerii lor; coopentruare la conferinte a 100 decidenti din APL, CCIA, patronate.

3. Conceperea si realizarea unei cercetari cantitative si calitative asupra nevoilor de formare si consultanta ale intreprinzatorilor si a celor care doresc sa initieze o afacere, din mediul rural din regiunile tinta.

4. Instruire, consiliere pentru 300 manageri, mici sau viitori intreprinzatori, printr-un portal-instrument integrat, ce va contine: o platforma e-Learning, de consultanta si networking, upgradata si extinsa, cu 7 module de curs (Plan de afacere, Management Financiar, Management strategic, Management de proiect, Marketing, Initiere IT pentru afaceri, Etica in afaceri), o sesiune de pregatire in format traditional, timp de doua zile, in perioada iunie-august 2011,o platforma e-Business upgradata pentru beneficiarii selectati din toate regiunile, o platforma e-Commerce (solutie completa de magazin online)  si un site al proiectului, disponibil din luna octumbrie: www.ruralantreprenor.ro.

5. Analiza-diagnostic, pentru 20% din afacerile participantilor la cursurile e-Learning, consultanta personalizata si realizarea unor solutii IT-software integrat pentru managementul afacerii si suportul deciziei, pentrut 30 de afaceri selectate.

6. Diseminarea rezultatelor proiectului in cadrul unei conferinte finale, cu 300 persoane, la Bucuresti, in vederea diseminarii rezultatelor si premierii beneficiarilor, in mai 2012.

Beneficiile majore ale proiectului pentru intreprenizatorii din mediul rurual sunt instruirea si consultanta personalizata, crearea unei retele de cooperare si networking intre intreprinzatori din toata tara, urmarind transferul de bune practici, initierea de parteneriate si generand dezvoltare locala, cu efecte pe termen lung.

Proiectul va duce la imbunatatirea cunostintelor si abilitatilor manageriale si de marketing ale actualilor si viitorilor intreprinzatori precum si ale angajatilor lor din mediul rural, sustinand tinerii, pentru adaptarea la mediul economic in schimbare si la provocarile globalizarii.

Proiectul RURAL-Antreprenor este complementar proiectului strategic Rural-Manager, www.ruralmanager.ro, cofinantat din FSE, desfasurat in perioada ianuarie 2009 – aprilie 2010, in regiunile Nord-Est, Centru si Sud-Est.

Marius Bostan – Presedinte FNTM

Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri – FNTM

Str. Dumbrava Rosie nr. 2, Sector 2, Bucuresti

Tel: (004) 021 318 38 73

Fax: (004) 0318 145 925

E-mail: info@fntm.ro 

Web: www.fntm.ro

Etichete: