FINQware, fintech-ul românesc care a câștigat marele premiu la competiția regională Citi CEE PSD2 Challenge

FINQware, un fintech start-up românesc, a adus în România marele premiu de la competiția regională Citi CEE PSD2 Challenge, a cărei finală a avut loc în Varșovia, pe 30 octombrie. Pe lângă un premiu de 25.000 PLN, această recunoaștere a potențialului soluției FINQ este însoțită de oportunitatea de a dezvolta, împreună cu Citibank Polonia, organizatorul evenimentului, produse și servicii inovative bazate pe Open Banking.

În finala din capitala poloneză au urcat pe scenă 10 companii din regiune, făcând o demonstrație a aplicațiilor dezvoltate și interconectate la sistemele Citibank Polonia, iar FINQware a prezentat soluția de infrastructură middleware de API PSD2, pe care o are deja dezvoltată, impresionând juriul și publicul prezent.

Echipa FINQware își continuă astfel turneul european „FINQ Open Banking Tour 2018”, după diverse apariții în evenimente din România și Luxemburg. Următoarele orașe incluse în acest turneu sunt Lisabona, Londra, Sofia și Berlin, unde cofondatorii vor participa la diverse evenimente, precum Websummit, Techcrunch Disrupt și altele. Aceste prezențe au rolul de a face cunoscută soluția și planurile de viitor ale startup-ului în ochii investitorilor europeni, pentru a ridica prima finanțare externă necesară lansării comerciale, ce va avea loc în România, în primăvara viitoare, fiind o primă piață de validare comercială.

FINQware își propune să fie un lider regional pe segmentul de Open Banking. Evident că planul este de a lansa înainte de toate la noi, căci avem ocazia să aducem cele mai noi inovații bancare acasă, înainte de a ne extinde în Polonia și în celelalte țări din CEE. Mai avem mult până departe, cum se spune. Tot efortul de comunicare cu investitorii are un rol important pentru a asigura finanțarea necesară, dar este doar vârful iceberg-ului. Adevărata muncă este în dezvoltarea produsului, unde lucrurile se întâmplă, fără să putem vorbi despre ele momentan, fiind confidențiale. Și, mai e nevoie și de un pic de noroc,” a spus Cosmin Cosma, Cofondator și CEO al FINQware. 

Pe lângă premiul oferit de Citibank, FINQware a fost prezent și pe scena evenimentului NO-Cash și Future Banking 2018, ambele în București, a obținut calificarea în finala Fit4Start din Luxemburg, premiul „Local Hero”, oferit în vara acestui an de Raiffeisen Bank și trofeul Transylvania Startup Award, câștigat în septembrie la Alba Iulia.

„Toate aceste premii și recunoașteri sunt excelente pentru proiectul FINQware. Sunt o formă de tracțiune, dar nu definitorii pentru succesul proiectului. Ne ajută, dar adevărata provocare este dezvoltarea soluției multibanking FINQ, pe care dorim să o lansăm pentru a ajuta europenii să își administeze mai eficient banii. În această perioadă lucrăm intens la infrastructura tehnică și de parteneriate strategice extrem de sofisticată care e în spatele produselor pe care le vom lansa. Avem deja câțiva parteneri puternici la nivel european care au văzut potențialul proiectului și care ne susțin dezvoltarea, cum ar fi bănci, scheme de plată, procesatori și furnizori de tehnologie bancară,” a spus Cosmin Cosma, Cofondator și CEO al FINQware.

Startup-ul FINQware va mai fi prezent la European Startup Summit în Sofia, pe 15 noiembrie, în cadrul unui eveniment de pitching la Level39 în Londra, pe 22 noiembrie, dar și pe scena conferinței internaționale Banking 4.0 din 27 noiembrie, în București, dedicată tehnologiilor emergente care vor schimba viața financiară. În cadrul acestui eveniment, Cosmin Cosma va modera panelul dedicat curentului Open Banking.

Turneul din acest an se va încheia pe 29-30 noiembrie, când FINQware va avea un stand în cadrul evenimentului TechCrunch Distrup Berlin.

Alături de Cosmin Cosma, fost bancher în cadrul ING Bank, GE Capital, Garantibank și Volksbank, printre fondatorii fintech-ului sunt și Dănuț Covalciuc, bancher cu experiență ca director de operațiuni la Libra Bank și fost COO în cadrul grupului Ferratum Bank din Malta, Dumitru Țârâianu, inginer IT cu experiență internațională în realizarea de arhitecturi de sistem și implementare de soluții de infrastructură bancară în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Din cadrul acționariatului face parte și agenția Work in Progress din Cluj, cu expertiză în dezvoltarea de aplicații mobile la nivel global, precum Headspace, Zenefits, pray.com sau What3Words, fiind singura agenție 100% românească certificată Google Developer Agency.