Experţii BitDefender avertizează că moartea lui Osama bin Laden poate declanşa un nou val de atacuri virtuale

BitDefender®, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, avertizează utilizatorii că ştirea recentă despre moartea lui bin Laden poate declanşa un nou val de atacuri informatice. Compromiterea rezultatelor unei căutări după anumite cuvinte cheie (tehnică cunoscută sub numele de Black Hat SEO) poate duce la infectarea utilizatorilor cu diferite tipuri de malware, antiviruşi falşi sau exploit-uri PDF. 

 „Black-hat SEO este o metodă relativ nouă, folosită din ce în ce mai frecvent de mulţi infractori cibernetici. O ştire precum moartea lui bin Laden poate duce la intensificarea căutărilor pe motoarele de căutare după anumite cuvinte cheie, iar unele dintre rezultate pot direcţiona către site-uri maliţioase. De aceea, e bine ca utilizatorii să acceseze doar site-uri cunoscute, şi de asemenea să folosească soluţii specializate de securitate”, este de părere Cătălin Coşoi, Head of Online Threats al BitDefender.

Încă de acum două seri, BitDefender a început să monitorizeze activitatea ameninţărilor legate de acest subiect şi a identificat câteva ameninţări „clasice” care folosesc ca momeală ştiri de ultimă oră pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor.

Ştiri de ultimă oră, stilul Storm Worm

Nu a trecut mult timp de la anunţarea morţii lui bin Laden şi deja au apărut o serie de articole false legate de acest subiect care inundă fluxurile de ştiri. Atâta timp cât subiectul se va afla pe agenda de discuţii, ne putem aştepta la exploit-uri PDF în ataşamente. Să nu uităm că Storm Worm făcea ravagii acum câţiva ani, trimiţând mesaje cu titluri pompoase referitoare la dezastre naturale. E important de ştiut că newsletterele nu sunt însoţite de ataşamente; dacă primiţi mesaje cu titluri spectaculoase de la surse necunoscute, vă recomandăm să le ştergeţi.

Linkuri suspecte şi false soluţii antivirus

Moartea lui bin Laden nu putea fi trecută cu vederea de cyber-criminali. Dacă faceţi o documentare amănunţită a subiectului şi ajungeţi pe ultimele pagini de rezultate, e posibil să daţi peste o serie de site-uri găzduite pe domenii co.cc şi optimizate pentru cuvinte cheie precum „moartea lui bin Laden”. Dacă ajungeţi pe astfel de pagini şi vă apare o imagine cu un scaner şi sugestia de a descărca o soluţie de antivirus deoarece calculatorul dumneavoastră este aparent infectat, este un semn că nu aţi ajuns unde trebuie. Dacă vreţi să aflaţi mai multe informaţii despre moartea lui Osama bin Laden, ar trebui să vizitaţi doar sursele sigure de ştiri.

Pentru a vă proteja, vă sfătuim să instalaţi o soluţie de securitate antispam, antiphishing, anti-fraudă şi antivirus, ca de exemplu Bitdefender Internet Security 2011. O altă tehnologie integrată în suita BitDefender este Search Advisor, care pre-scanează rezultatele furnizate de motoarele de căutare, semnalând dacă sunt sigure, periculoase sau suspecte, înainte de a fi accesate. Dacă nu sunteţi client BitDefender, vă recomandăm BitDefender TrafficLight, o aplicaţie de browser gratuită ce protejează împotriva atacurilor online, site-uri false si scripturi malitioase.

Toate denumirile şi numele de produs menţionate mai sus aparţin deţinătorilor de drept şi pot fi mărci înregistrate ale acestora.

Despre BitDefender®

BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume şi folosesc tehnologie euristică.  Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează, în timp real, toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect. Astfel este asigurată protecţia utilizatorilor în timp real împotriva viruşilor noi şi a variantelor de virusi încă necunoscute, oferindu-le posibilitatea unei experienţe digitale în deplină siguranţă. Utilizatorii BitDefender beneficiază de suport tehnic gratuit în limba română 24/7.  Produsele sunt disponibile în România prin distribuitorii autorizaţi Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, Scop Computers, precum şi în următoarele lanţuri retail cu acoperire naţională Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real, Selgros sau magazinele de comerţ electronic cum ar fi BWM MediaSoft, Cel, Emag, Evomag, Orange, PC Garage.

Sursa: BitDefender

Etichete: