Creşte numărul aplicaţiilor periculoase care circulă pe Facebook

BitDefender, liderul pieţei locale de securitate, îi avertizează pe utilizatorii reţelelor sociale cu privire la creşterea numărului de aplicaţii maliţioase care circulă pe Facebook. Acestea exploatează teme populare de maxim interes pentru a atrage atenţia şi pentru a se propaga cu uşurinţă la un număr cât mai mare de utilizatori  şi au ca scop furtul de informatii confidenţiale din profilele utilizatorilor şi redirecţionarea acestora către pagini cu conţinut maliţios.

Diversele aplicaţii de pe Facebook, în special jocurile online, reprezintă una dintre principalele atracţii ale acestui mediu, ceea ce a făcut ca ele să ajungă rapid şi în atenţia infractorilor cibernetici”, a declarat Cătălin Coşoi, Head of Online Threats al BitDefender. „Influenţate de sezonalitate – de exemplu Ziua Îndrăgostiţilor – sau teme populare de discuţie, numărul aplicaţiilor care direcţionează către site-uri maliţioase sau care extrag informaţii personale din profilele utilizatorilor s-au diversificat cu până la 40% de la începutul anului până acum şi de curând au început să se extindă şi pe Twitter”, a continuat acesta.

Printre cele mai populare aplicaţii din această perioadă, se numără:

  • Aplicaţia care promite să redea vechea temă de Facebook – promisiunea e ispititoare pentru că pare uşor de realizat şi este tocmai ceea ce îşi doreau utilizatorii de Facebook reticenţi la schimbări. La accesare, se deschide o pagină care anunţă un test de calculare a IQ-ului, la fel de tentant, dar care îţi cere introducerea mai multor date, inclusiv trimiterea unui cod prin SMS. În final, nu veţi avea nici vechea temă de Facebook şi nici nu veţi şti IQ-ul, în shimb veţi putea calcula timpul şi banii pierduţi.
  • Apasă aici ca să arăţi că profilul tău este activ, pentru a împiedica ştergerea contuluieste un truc mai vechi, adaptat pentru Facebook. Aplicaţia îţi cere să urmezi o serie de paşi, care în final vor duce la un val de mesaje spam trimise de pe contul personal către toţi cei din lista de prieteni. 
  • Celebra aplicaţie care pretinde că îţi dezvăluie admiratorii secreţi – Cei care îşi instalează astfel de aplicaţii riscă să fie direcţionaţi către pagini infectate şi permit atacatorilor virtuali să posteze mesaje nedorite pe pagina personală. Este foarte important de precizat că acest gen de aplicaţii care iţi promit că vor calcula numărul de persoane care ţi-au accesat profilul sunt imposibil de realizat datorită restricţiilor actuale ale platformei Facebook.

Platforma Facebook este extrem de dinamică şi mereu apar elemente noi, ceea ce creează o serie de oportunităţi dezvoltatorilor de aplicaţii maliţioase; de exemplu, schimbarea temei de Facebook a fost un prilej pentru a crea o aplicaţie ce promite să redea vechea temă. Cel mai bun sfat este să evitaţi accesarea acelor aplicaţii care vă cer să faceţi diverse acţiuni  înainte de a şti exact despre ce e vorba”, a declarat Cătălin Coşoi, Head of Online Threats al BitDefender.

BitDefender safego este o aplicaţie gratuită care analizează toate elementele postate pe wall-ul personal şi pe cel al prietenilor şi te avertizează atunci când găseşte elemente periculoase.

Toate denumirile şi numele de produs menţionate mai sus aparţin deţinătorilor de drept şi pot fi mărci înregistrate ale acestora.

Despre BitDefender®

BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume şi folosesc tehnologie euristică.  Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează, în timp real, toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect. Astfel este asigurată protecţia utilizatorilor în timp real împotriva viruşilor noi şi a variantelor de virusi încă necunoscute, oferindu-le posibilitatea unei experienţe digitale în deplină siguranţă. Utilizatorii BitDefender beneficiază de suport tehnic gratuit în limba română 24/7.  Produsele sunt disponibile în România prin distribuitorii autorizaţi Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, Scop Computers, precum şi în următoarele lanţuri retail cu acoperire naţională Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real, Selgros sau magazinele de comerţ electronic cum ar fi BWM MediaSoft, Cel, Emag, Evomag, Orange, PC Garage.

Sursa: BitDefender

Etichete: