Concursul Freescale Cup – etapa finală regională EMEA

Studenţii echipei “FEI-Minetors de la Universitatea Tehnică din Bratislava, Slovacia, au câştigat concursul Freescale Cup, etapa finală regională EMEA, găzduit de Universitatea École Supérieure d’Ingénieurs en Électronique et Électrotechnique (ESIEE), din Noisy Le Grand, în apropiere de Paris, Franţa.

Echipa română AIA de la Universitatea Transilvania din Braşov s-a situat, în clasamentul final, pe un merituos loc 4 din cele 27 de universităţi participante la concurs.

Concursul Freescale Cup, sponsorizat de Freescale Semiconductor (NYSE: FSL), este o competiţie globală în care echipe de studenţi construiesc, programează şi concurează cu un model de maşină inteligentă, urmând un anumit traseu. Cea mai rapidă maşină care termină cursa, fără a ieși de pe pistă, câştigă competiţia.

83 de studenţi, în 27 de echipe reprezentându-şi universitatea, din 10 ţări europene, au concurat cu maşinile pe pista Freescale Cup, ediţia 2013, la ESIEE. Pista de curse de 180 m² a fost compusă din teren accidentat, intersecţii, dealuri şi curbe.

Studenţii au avut la dispoziţie o zi și jumătate pentru a testa şi a regla maşinile înainte de cursa decisivă. Pe perioada pregătirii, ei au trebuit să demonstreze abilitatea vehiculului lor de a evita obstacolele, de a accelera rapid şi de a frâna pe o distanţă dată.

Pentru prima dată, echipele au fost provocate să conducă fără o pistă și să revină la un punct prestabilit, folosind cea mai nouă tehnologie de senzori „eCompass” Freescale. Această nouă provocare reflectă cele mai recente evoluţii în industria automotive, unde sistemele avansate de asistenţă la conducere se bazează acum foarte mult pe tehnologiile de senzori. Pentru finală, fiecare maşină a trebuit să obţină cel mai bun timp în 2 ture consecutive, pentru a câştiga cursa. Primul loc în concursul Start Stop a fost obţinut de  echipa AIA de la Universitatea Transilvania din Braşov, iar locul 2 în concursul Evitarea Obstacolelor a fost obţinut de echipa RoadRunners de la Universitatea din Craiova.

Echipa “FEI-Minetors” din Slovacia, Universitatea Tehnică din Bratislava, a câștigat competiția, terminând cursa înaintea echipei „Wheel eXtreme” de la Universitatea Tehnologică Wroclaw din Polonia și a echipei “Crash Team” de la Universitatea din Padova, Italia.

Fotografii şi înregistrări ale evenimentului se găsesc pe site-ul Freescale Community University.

Echipa câștigătoare este invitată să participe la Finalele Tags: For the Freescale Cup Worldwide care se vor ține în Harbin (China) pe 23 August 2013 pentru a concura împotriva finaliștilor din alte regiuni.

Pe lângă participarea la competiție, studenții au avut ocazia de a împărtăși munca lor și de a relaționa cu colegii lor, cu cadre didactice, ingineri Freescale, parteneri din industrie și clienți.

 Resurse online

Mai multe informaţii online despre concursul cu maşinile inteligente Freescale Cup sunt postate pe forumul Freescale şi pe site-ul de training Freescale unde sunt furnizate informaţii suplimentare pentru studenţi, care le permit să descopere idei despre cum îşi pot optimiza proiectul.

Forumurile comunităţii includ studenţi din toată lumea care se ajută reciproc şi care, cu ajutor din partea angajaţilor Freescale, oferă răspunsuri la unele dintre întrebările tehnice mai complicate.

Sezonul Freescale Cup EMEA, 2013 – 2014

Înscrierile pentru sezonul 2013-2014 vor începe în luna mai cu întâlniri de informare la școlile interesate. Contacte disponibile pe http://www.freescale.com/freescalecup. Finala Freescale CUP EMEA se va ține pe 1-2 Aprilie 2014 la Institutul Fraunhofer pentru Circuite Integrate în Erlangen, Germany.

SURSA: Freescale Semiconductor Romania