Calificările naţionale pentru competiţia cu maşină inteligentă Freescale Cup vor avea loc în Bucureşti

Bucureşti – 20 Februarie 2013 – Calificările naţionale pentru competiţia Freecale Cup vor avea loc în Bucureşti şi Iaşi la sfârşitul lunii Februarie 2013. Echipe de studenţi de la Universitatea Politehnică (Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare), de la Academia Tehnică Militară, de la Universitatea Craiova (Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică), de la Universitatea Transilvania Braşov (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor) şi de la Universitatea Tehnică Iaşi (Facultatea de Automatică şi Calculatoare) vor concura împotriva a peste 30 de echipe europene la cea de a doua ediţie a Freescale Cup. Calificările naţionale vor fi găzduite de UPB (Facultatea de Automatică şi Calculatoare) pe 22 Februarie. După calificări, cele mai bune echipe vor concura pentru primul loc la etapa regională EMEA (Europe, Orientul Mijlociu şi Africa), ce va avea loc pe 26-27 Martie 2013 la École Supérieure d’Ingénieurs en Électronique et Électrotechnique (ESIEE), Paris.

Anul trecut, echipa “SPARK” de la UT Iaşi (studenţi: Gabriel Feliu, Gheorghe Panaghiu, Sorin Crăcană şi coordonatorul lor, profesorul Florin Pantilimonescu) a câştigat finala globală în cadrul Forumului de Tehnologie Freescale (FTF) în San Antonio, Texas, 18-21 Iunie 2012. De asemenea, echipa Universităţii Tehnice Iaşi a câştigat finala Freescale Cup EMEA ce a avut loc la Praga la începutul lunii Aprilie. În 2012, România a participat cu nouă echipe de la trei facultăţi, iar anul acesta numărul echipelor partipante a crescut la 21 de la şase facultăţi din toată ţara.

Freescale Cup este o competiţie globală în care echipe de studenţi construiesc, programează şi concurează cu un model de maşină inteligentă, urmând un anumit traseu, stabilit pe loc. Cea mai rapidă maşină care termină cursa, câştigă competiţia. Peste 30 de şcoli din EMEA şi peste 300 de studenţi din 11 ţări s-au înregistrat pentru competiţia Freecale Cup 2012/2013.

Anul acesta, în cursă se vor utiliza 2 platforme cu microcontroller (MCU), la alegere:

  • MCU Automotive Freescale Qorivva MPC5604B 32 biţi
  • MCU Kinetis ARM Cortex™ M4 32 biţi

Anatomia unei maşini inteligente
Crearea acestui automobil inteligent necesită:

•   programarea de software embedded şi crearea circuitului de bază, folosind echipamente Freescale, incluse în kit-ul de intrare în competiție
•   studenţii să creeze părțile hardware şi software de control al motorului pentru a propulsa şi conduce maşina lor inteligentă
•   studenţii trebuie, de asemenea, să lucreze cu o cameră video pentru a naviga cu maşina pe traseul cursei urmând linia de ghidare

Componentele standard ale mașinii inteligente sunt setul auto model, servo motor, motoare electrice, o baterie cu încărcător şi un ghid cu instrucţiuni. Mai jos este o listă a elementelor specifice fiecărei funcţii:

  • şasiu – model la scala 1/18
  • propulsie – motoare 7.2V DC (unul pentru fiecare roată din spate)
  • direcție – servo motor
  • sistem de control – Freescale- microcontroler Qorivva MPC5604B automotive
  • controlul  motorului – Freescale- placă modul analogic, MC33931 H-Bridge
  • orientare – cameră video CMOS şi/sau senzori IR

Echipele formate din maxim trei studenți au primit kit-urile de participare la Freescale Cup în luna octombrie şi au lucrat împreună cu profesorii lor pentru a crea cea mai rapidă maşină inteligentă.

Resurse online

Mai multe informaţii online despre concursul cu maşinile inteligente Freescale Cup sunt postate pe forumul Freescale şi pe site-ul de training Freescale unde sunt furnizate informaţii suplimentare pentru studenţi, care le permit să descopere idei despre cum îşi pot optimiza proiectul.

Forumurile comunităţii includ studenţi din toată lumea care se ajută reciproc şi care, cu ajutor din partea angajaţilor Freescale, oferă răspunsuri la unele dintre întrebările tehnice mai complicate.

SURSA: Freescale România