MCSI: România este pregătită pentru a face faţă incidentelor informatice

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a participat la Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene pentru Telecomunicaţii, Transport şi Energie (TTE), pe segmentul telecomunicaţii.

Lucrările Consiliului TTE au fost conduse de Zsolt Nyitrai, Ministrul pentru Info-comunicaţii al Ungariei, Comisia fiind reprezentată de Comisarul pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes.
                   
În cadrul reuniunii, ministrul Valerian Vreme a precizat că România consideră necesară stabilirea unei abordări comune în dezvoltarea unor politici pentru asigurarea protecţiei infrastructurii critice de informaţie, precum şi un cadru de discuţie funcţional care să reunească experţi din statele membre ale UE.
                 
Cu acest prilej, ministrul român a informat membrii consiliului că în România a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea şi funcţionarea CERT, iar în prezent se concentrează eforturile în privinţa operaţionalizării acestei unităţi.
                      
CERT-RO împreună cu alte instituţii de securitate naţională va fi responsabil pentru elaborarea de scenarii naţionale şi experimente pentru a evalua nivelul de sensibilizare şi de pregătire a societăţii noastre în ceea ce priveşte protecţia infrastructurilor critice. Promovarea colaborării între entităţile naţionale de tip CERT reprezintă în acest context o dimensiune critică pentru prevenirea ameninţărilor din spaţiul cibernetic. Nici o ţară nu se poate izola în reţeaua globală, astfel problemele de securitate cibernetică necesită cooperare internaţională”, a declarat Valerian Vreme.
                      
Referitor la Agenţia Europeană pentru securitatea reţelelor şi a informaţiei (ENISA), Ministrul Comunicaţiilor a susţinut prelungirea duratei de funcţionare a acesteia până pe data de 13 septembrie 2013, ENISA reprezentând un factor major pentru consolidarea securităţii cibernetice.
                       
În context, Comisarul European pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a precizat că este necesară o cooperare mai strânsă cu partenerii internaţionali în domeniul securităţii cibernetice, iar modernizarea Agenţiei Europene pentru securitatea reţelelor şi a informaţiei (ENISA) trebuie să reprezinte o prioritate pentru statele membre.
                   
Una dintre concluziile Consiliului TTE a fost necesitatea unui dialog mai solid între statele membre şi reţelele CERT naţionale, precum şi elaborarea unor planuri în cazul unor atacuri cibernetice.
                 
Sursa: MCSI preluat de Agora
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *