MCSI a reorganizat Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a reorganizat Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale. Toate atribuţiile şi sistemele operate de ASSI au fost preluate de către două centre naţionale, organizaţii suple şi eficiente, apte să dezvolte accelerat soluţiile de guvernare electronică (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Sistemul Electronic Naţional, Punctul de Contact Unic electronic, Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport, Ghişeul Virtual de Plăţi etc).
 
Alocarea sistemelor pe cele două centre naţionale s-a făcut în baza analizării competenţelor şi resurselor necesare, urmărindu-se reducerea cheltuielilor în contextul crizei economice actuale şi cu respectarea acordurilor cadrul cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Schimbările organizaţionale şi structurale vor avea loc minimizând costurile sociale şi impactul asupra întregului personal al ASSI.

Restructurarea ASSI era necesară şi s-a făcut cu respectarea legilor în vigoare şi cu respectarea strategiei Guvernului de reducere a cheltuielilor. În cazul acestei Agenţii vreau să punctez faptul că în întregul proces de reorganizare am avut în vedere şi interesul personalului angajat în sensul de a nu arunca oamenii în şomaj. Tocmai de aceea, conform legii, am procedat la preluarea personalului pe cele două centre înfiinţate. Mare parte a foştilor angajaţi ASSI au agreat soluţia preluării de către CNMSI şi CNRD considerând-o optimă. Aceşti oameni au acum un loc de muncă şi cu aceştia reuşim să susţinem sistemele de e-guvernare”, a declarat în acest sens ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu.

Desigur că există şi elemente opozabile, adică o mică parte din personalul fostei Agenţii care, în urmă cu un an beneficia de salarii de peste 100 milioane ROL. Tot aceşti angajaţi sunt aceia care au considerat că ASSI este un fel de SRL şi în loc să eficientizeze sistemele de e-guvernare, adică să-şi facă treaba, au preferat ca ASSI să depună în bănci fonduri, bugetul Agenţiei, pentru a ridica o dobândă necesară plăţii salariilor foarte mari. Au încercat chiar un şantaj prin blocarea tuturor sistemelor, însă cu eforturi susţinute am reuşit să evităm potenţiale pierderi masive”, a continuat acesta.
 
Trebuie să înţelegem cu toţii că Legea unică a salarizării este general valabilă şi aplicabilă tuturor deoarece criza economică ne afectează pe toţi. Nu putem face discriminări. Ca să dau un exemplu, în cadrul MCSI personalul este remunerat conform Legii funcţionarilor publici, nebeneficiind de sporuri, iar aceştia sunt oameni care muncesc la fel de mult. Am discutat de mai multe ori cu foştii angajaţi ai ASSI nemulţumiţi de actuala situaţie, însă au refuzat de fiecare dată toate soluţiile propuse.

Eu nu am cum să încalc legea şi nici nu am libertatea de a decide să plătesc salarii compensatorii pentru personalul ASSI care refuză angajarea pe cele două centre. În întreg procesul de restructurare am ţinut cont de punctele de vedere oficiale ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Guvernului. Prioritatea mea este funcţionarea impecabilă şi neîntreruptă a sistemelor gestionate şi creşterea gradului de utilizare a alternativei electronice pentru scăderea costurilor administraţiei publice cu până la 70% şi în vederea alinierii la standardele europene în domeniu.”, a mai spus ministrul.

Sursa: MCSI preluat de Agora

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *