MCSI a lansat Biblioteca Naţională de Programe

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), a lansat Biblioteca Naţională de Programe (BNP). Scopul acestui sistem este de a facilita accesul administraţiei publice şi al mediului de afaceri la programe informatice de calitate şi certificate în condiţii de preţ corespunzătoare. Sistemul a fost dezvoltat prin eforturile de cercetare-dezvoltare ale ICI.
                          
Obiectivele BNP sunt:
 Creşterea gradului de informare şi documentare asupra produselor informatice disponibile;
 Creşterea gradului de interoperabilitate a sistemelor informatice din administraţia publică prin utilizarea produselor software deja existente pe piaţa TIC;
 Promovarea produselor software, cu predilecţie a celor româneşti;
 Facilitarea stabilirii de relaţii comerciale şi parteneriate în scopul dezvoltării şi utilizării de produse informatice;
 Stimularea competiţiei pe piaţa TIC în vederea selectării celor mai avantajoase platforme hardware-software, ca raport eficienţă/cost;
 Certificarea produselor software disponibile pentru administraţia publică dar şi pentrul mediul de afaceri.
                                 
Printre serviiciile furnizate de BNP se numără înregistrarea de produse software, informarea periodică asupra produselor noi înregistrate în baza de date, asistenţă tehnică de căutare în bibliotecă, intermedierea între furnizori şi potenţialii utilizatori, livrarea documentaţiei despre produsele program, furnizarea de produse-program, certificarea funcţionalităţii produselor-program înregistrate în sistem.
                       
În momentul de faţă, în BNP sunt incluse doar programele informatice ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI).
                 
Până la data de 31.03.2011, programele informatice pot fi înregistrate gratuit.
                        
La evenimentul de lansare au participat Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, directorul ICI, Doina Banciu, alături de reprezentanţi ai mediului industriei (Siveco, HP, ComputerLand, Omnilogic, Microsoft), ai mediului academic (Universitatea Politehnică Bucureşti, Academia de Studii Economice, Universitatea din Bucureşti)  şi ai domeniului de cercetare-dezvoltare-inovare: IPA, INSCC.
 
Biblioteca Naţională de Programe pune ordine în ceea ce înseamnă dezvoltarea softului în România, deoarece la noi se produce acelaşi soft în mai multe întreprinderi sau instituţii ale statului. Totodată, va permite impunerea conceptului de Open Source pe piaţă. Spre această entitate se poate orienta şi industria, dar principala menire a Bibliotecii Naţionale de Programe este orientarea spre administraţia publică, locală şi centrală”, a declarat Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
                  
Sursa: MCSI
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *