Lunga vară fierbinte: sport, performanțe, căldură mare “monser” și… IT

Jocurile Olimpice de la Londra sunt deja o amintire, frumoasă pentru unii, dureroasă pentru altii, o experiență de neuitat de la o olimpiadă la care au participat mai multe țări decât însumează ONU în acest moment. Dincolo de palmares și de medalii, la un astfel de eveniment este pur și simplu important să participi, să fii parte dintr-un fenomen care unește oamenii de toate rasele și naționalitățile într-un spirit comun al sportului și al sportivității.

Dar Olimpiada de la Londra a mai avut o vedetă, este drept, nevăzută, nemedaliată, dar prezentă în fiecare bit și pixel care au ajuns la privitori/utilizatori, și anume,  uriașa infrastructură IT și de comunicații care a inclus aplicațiile și incredibilul know-how tehnic care, la rândul ei, a avut parte de recodurile ei. La nici o altă Olimpiadă nu au fost atâtea date transmise din parcul olimpic și care să facă înconjurul lumii ca la aceasta despre care vorbim. Și, ca după orice mare eveniment sunt și multe lecții de învățat și de aplicat în viitor pentru marile confruntări sportive (și nu numai) la un astfel de nivel. Desigur că s-au scris nenumărate materiale și despre acest subiect, pe care cu siguranță că le-ați văzut. Noi ne-am propus doar o scurtă trecere în revistă a ceea ce se poate învăța din situațiile neprevăzute care au apărut în timpul JO de la Londra. Așadar, iată cele opt lecții IT importante de învățat din acest eveniment, așa cum au fost identificate de către cei de la CIO.com.

1. Aplicațiile de BI pot expune datele în moduri neprevăzute

QlikTech a revelat câteva fapte surprinzătoare din timpul competiției atunci când a rulat în timp real aplicația QlikView BI pentru 30 dintre cei mai populari atleți. Anthony Deighton – CTO QlikTech a spus că această aplicație poate chiar ajuta privitorii să prevadă cine va câștiga cele 3 locuri pe podium pentru o anumită probă. Care este lecția pentru un CIO? Să descopere date pe care nu a avut cum să le vadă utilizând doar rezumatele rapide. El mai spune că această convergență dintre rețelele sociale și BI poate capta mult mai mult decât o rulare rapidă a unei aplicații de BI.

2. Atenție mare la rețele în timpul transmisiilor on-line

Mark Urban, expet în securitatea rețelelor de la Blue Coat, a afirmat că un angajat care urmărește on-line o trasmisiune live de înaltă definiție poate consuma până la 30% dintr-o linie T1. Urban a mai spus că sunt costuri mari directe aferente acestei saturații video. Numai la această ediție, utilizatorii YouTube s-au dublat și au atins cifra de 53 de milioane.

3. Rețelele sociale pot avea un impact serios asupra serviciile GPS

În timpul unui singur eveniment de la JO – o cursă ciclistă – fanii au intrat pe Twitter în număr așa de mare încât au interferat cu rețeaua GPS. Rezultatul? Operatorul de rețea de comunicații GPS nu a mai putut transmite în timp real informații și date despre locația și viteza cicliștilor. Brian Jacobs, senior product manager la Ipswitch Network Management, a afirmat că această problemă ar fi putut fi prevenită dacă s-ar fi utilizat un soft specializat în managementul de rețele care pune o limită specifică pentru anumite site-uri (ex. Twitter). Lecția pentru un CIO este aceea de a avea întotdeauna un plan de rezervă (un plan B) care să asigure funcționarea neîntreruptă a rețelei.

4. Teste de stres pentru site-uri și portaluri în cloud

Simulările ajută la prevenirea dezastrelor. Pentru site-ul oficial al JO (www.London2012.com) Comitetul de Organizare a utilizat softul de testare în cloud SOASTA pentru a simula 1 miliard de accesări simultane din orice țară a globului. Softul de testare și-a dovedit din plin utilitatea mai ales la finalele cele mai importante cum a fost finala de 100 de metri. Lecția a fost că o simulare concretă poate salva multe atunci când ești în timp real.

5. Plan adecvat pentru coordonarea unor mase mari de oameni în mișcare și pentru antrenamente

Una dintre cele mai importante lecții ale acestor jocuri a fost desigur legată de manevrarea și coordonarea unor mase mari de oameni. Acer a fost producătorul care a furnizat cea mai mare parte a infrastructurii cu servere, laptopuri și device-uri mobile. Pentru a se pregăti pentru JO, Acer a deplasat la Londra 420 de oameni pentru a testa, instala și manageriza această infrastructură. Lecția de învățat de aici este precizia testării inițiale pentru a coordona mase de oameni în mișcare, uneori haotică, pentru a nu pierde situația de sub control.

6. Protejarea device-urilor pierdute sau furate

Venafi, o companie de securitate a datelor, a inițiat un studiu despre telefoanele mobile, iar concluzia a fost ca în perioada de 2 săptămâni au fost pierdute 67.000 de telefoane. Experții companiei spun că un concept precum cel a perimetrului de securitate pentru device-urile mobile nu funcționează în timpul unui eveniment de anvergură JO. Unele dintre aceste device-uri pot conține date senzitive ale unor companii, astfel încât sfatul experților este de a proteja nu numai serverele companiei, ci și datele propriu-zise de pe fiecare device, precum și modul de acces al acestor date.

7. Evitarea transmiterii de știri false de mare impact

La orice competiție, și cu atât mai mult la JO, participanții (spectatorii) sunt de multe ori prinși în febra competiției și cad pradă știrilor false (chiar unor alarme false despre atacuri, criminali etc.) de multe ori panicarde, care se pot răspândi viral foarte ușor, mai ales că atenția și discernământul pot fi destul de scăzute în astfel de împrejurări. Lecția de învățat? Autoeducația și atenția sporite în astfel de situații.

8. Mărirea capacității centrului de date

Înaintea unui astfel de eveniment verificările pentru capacitatea centrului de date sunt vitale. Neil Cresswell, managing director pentru managementul de infrastructură a companiei Savvis, a spus că au început lucrul pentru JO cu 18 luni înainte. Au adăugat al patrulea data center în Londra cu tot ceea ce presupune soluțiile de back-up, de energie, de utilități. S-au prevăzut toate situațiile care ar fi putut să apară inclusiv rezerve de combustibil pentru generatoare în caz de pană de curent. Lecția de învățat? Data Center-ul și planificarea corectă a capacității de stocare sunt esențiale într-un astfel de eveniment.

Desigur că după o astfel de desfășurare de forțe sunt încă multe alte lecții de învățat. Securitatea datelor, rezistența la atacuri cyber, protecția datelor, calibrarea corectă a rețelelor fixe și mobile pentru a evita interferențele sau pentru a face față transmisiilor pe orice tip de mediu de comunicare și multe altele, presupun  o imensă echipă IT&C, o coordonare impecabilă și o multitudine de teste prealabile pentru întreaga infrastructură care să prevadă situațiile neprevăzute. Se pare că, și din acest punct de vedere, JO de la Londra rămân un adevărat studiu de caz pentru orice CIO.

Mihaela Gorodcov

Etichete: , , ,