Lansarea Mondială IPv6 – România

Joi, 3 februarie 2011, a fost o zi istorică pentru Internet. A fost ziua în care IANA (Internet Assigned Numbers Authority) a distribuit ultimul bloc de adrese IP versiunea 4 (IPv4) către Registrele Regionale de Internet (RIR). Adresele IP reprezintă un șir unic de cifre care identifică locația terminalelor conectate la Internet. Acesta folosește ca o adresă poștală a computerului dumneavostră, facând posibil altor computere să îl găsească și să îi livreze informație. Creat în 1981, protocolul IPv4 nu mai poate face faţă azi dezvoltării rapide a Internetului, numărului mare de terminale şi cetăţeni din toată lumea care doresc să se conecteze unii la alții.

Acest lucru înseamnă că nu vom mai putea folosi Internetul?
Din fericire, nu. Dezvoltarea Internetului e departe de fi luat sfârşit. Pe când IPv4 a făcut posibilă conectarea a 4 miliarde de adrese IP, tehnologia IPv6 oferă un număr de peste 340 trilioane la puterea a treia adrese IP. IPv6 este o tehnologie “obligatorie” pentru dezvoltarea continuă și stabilitatea Internetului în folosul oamenilor din întreaga lume.

Ce este Lansarea Mondială IPv6 ?

Lansarea Mondială IPv6 este o campanie de educare și conștientizare a nevoii tranziției la IPv6 desfășurată de mai mulți ani de către Internet Society. Pe 6 Iunie 2012, cei mai importanți furnizori de servicii de Internet, fabricanți de echipamente de rețea și companii de web își vor concentra eforturile pentru a activa în mod permanent protocolul IPv6 pentru produsele și serviciile lor. Participați și voi la lansarea IPv6!

Internetul românesc trece și el la IPv6?
Da, în România se marchează eforturi importante pentru tranziția la IPv6, însă gradul de conștientizare a nevoii trecerii la IPv6 rămâne relativ scăzut în rândul utilizatorilor.

Domenii importante din economia României şi din economia mondială depind de stabilitatea şi dezvoltarea continuă a Internetului. Neimplicarea în acest proces sau adoptarea unei atitudini rezervate faţă de IPv6 pot veni pe termen lung în detrimentul mediului de afaceri şi a disponibilităţii serviciilor online, mai ales în cazul unei tranziții prea rapide în ultimul moment.

Pentru a discuta provocările și oportunitățile tranziției la IPv6 în România, Internet Society România, ANISP și ICI organizeaza un eveniment local în cadrul campaniei mondiale, “Lansarea Mondială IPv6 – România”, care se va ține pe 6 iunie 2012, la sediul ICI din B-dul Maresal Averescu nr. 8-10, sector 1, București, orele 9:30 – 14:00. Participanții vor avea oportunitatea de a marca eforturile tranziției la nivel local, de a discuta obstacolele și provocările tranziției la IPv6 și de a se poziţiona ca facilitatori ai acestei schimbări în sud-estul Europei şi în lume.

Cum mă va afecta pe mine tranziția la IPv6?
În următoarele câteva luni, nu veți remarca nici o diferență. Majoritatea sistemelor de operare suportă deja tehnologia IPv6, chiar și Mac OS X 10.2 și Windows XP SP1. Totuși, multe routere și servere web nu se pot conecta în IPv6, facând imposibilă conectarea între un terminal adresat în IPv6 și un server sau router IPv4.

Dacă industria nu face tranziția la IPv6, aceasta înseamnă că:

  • Aplicațiile voastre web vor răspunde mai greu.
  • Conexiunea între computere va dura mai mult, și conectarea prin programe ca Skype va fi mai dificilă.
  • Datele voastre de conectare vor putea fi compromise din cauza divizării adreselor.

Cine îmi poate da mai multe relații în legătură cu IPv6?
Contactati providerul vostru de Internet.

 

Sursa: AGORA

Etichete: