La eSkills Week 2010, elevii şi studenţii văd tehnologia la ea acasă

]35 de elevi şi studenţi şi şase companii reprezentative din industria IT vor avea oportunitatea de a interacţiona în Săptămâna Competenţelor Informatice („eSkills Week 2010”), pentru înţelegerea mai clară a realităţilor din industria Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Scopul campaniei este de a familiariza tinerii cu noutăţile tehnologice şi oportunităţile de carieră oferite de industria IT&C locală.
 
Proiectul „eSkills Week 2010” a fost iniţiat de Comisia Europeană, plecând de la situaţia alarmantă în ceea ce priveşte deficitul de specialişti din domeniul IT&C la nivel european şi discrepanţa dintre sistemul de învăţământ actual, care nu reuşeşte să acopere pregătirea practică a tinerilor şi necesităţile existente pe piaţa muncii.
 
Campania, al cărei punct culminant este în săptămâna 1-5 martie, s-a derulat în România în perioada noiembrie 2009 – martie 2010, în organizarea APDETIC (Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor), alături de partenerii săi: Microsoft, IBM, HP, Intel, Oracle, Maguay, Junior Achievement, ECOTIC, EOS, Tehne, Ateliers sans Frontieres, Biblionet, şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
 
Pe parcursul acestei săptămâni, elevii şi studenţii vor vizita sediile companiilor şi vor putea să afle de la potenţialii angajatori mai multe informaţii despre proiectele educaţionale pe care companiile le derulează, oportunităţile de practică şi internship, posibilităţile de dezvoltare a competenţelor IT, dar şi despre proiectele CSR şi Green IT derulate de organizaţii.
 
Ca şi în alte domenii, în industria IT există o neconcordanţă între pregătirea tinerilor în şcoală, axată în principal pe noţiuni teoretice, şi cerinţele existente în companii, referitoare mai ales la abilităţile practice ale tinerilor absolvenţi. Pentru a fi competitivi pe piaţa muncii, tinerii au nevoie să-şi dezvolte anumite competenţe, inclusiv cele informatice, să interacţioneze cu specialişti care deţin un know-how valoros în companii şi să înţeleagă cum funcţionează lucrurile în realitate în aceste organizaţii. Proiectul eSkills Week 2010 lansează o iniţiativă utilă în acest sens, punând faţă-în-faţă tinerii şi potenţialii angajatori, companiile IT partenere în acest program”, a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele APDETIC. 
 
Lansarea şi desfăşurarea campaniei „eSkills Week 2010” coincide cu demararea unui studiu online, iniţiat de APDETIC, care urmăreşte identificarea scopurilor în care sunt utilizate echipamentele IT. Rezultatele studiului vor fi făcute publice pe data de 10 martie, când vor fi anunţate şi rezultatele campaniei „eSkills Week 2010” în România.
 
Campania are drept scop conştientizarea în rândul cetăţenilor europeni a importanţei din ce în ce mai mari a competenţelor IT în societatea de astăzi, precum şi atragerea atenţiei asupra nevoii crescute de a avea profesionişti bine pregătiţi în industria IT.

Analiştii Uniunii Europene estimează că Europa va avea un deficit de 500.000 de specialişti IT în anul 2015, dacă tendinţa tinerilor de a  ocoli studiile universitare politehnice se menţine, la nivel continental.  Deficitul mare de specialişti IT pune astfel în pericol performanţa economiei europene în era pieţelor globale. El afectează semnificativ dezvoltarea industriilor high tech şi încetineşte ritmul inovării, care, la rândul său, influenţează productivitatea în industriile complementare.

Sursa: Asociatia IT preluat de Agora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *