Întâlnire la vârf între Comisarul european Neelie Kroes și ministrul Dan Nica

Înaintea începerii lucrărilor de la Luxemburg ale Consiliului TTE – componenta telecomunicațiiși societate informațională, ministrul Dan Nica a avut o întrevedere cu Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală pentru Europa.

Cele mai importante puncte de discuție din agendă au fost programul preconizat de România pentru deschiderea benzii de frecvență de 800 MHz, planurile țării noastre în domeniul benzii largi și al trecerii la televiziunea digitală și dezvoltarea Strategiei pentru Agenda Digitală în România. De asemenea, pregătirea Consiliului European privind Agenda Digitală și Inovarea din octombrie 2013 a reprezentat o temă importantă în timpul întâlnirii, acest punct aflându-se și pe agenda de lucru a Consiliului TTE care are loc astăzi. Crearea Pieţei Unice Digitale la nivel european este obiectivul principal al Agendei Digitale, a cărui transpunere în practică prin măsuri concrete, atât în România, cât și în restul Europei, va avea un impact semnificativ atât asupra sectorului public, cât și asupra sectorului privat în următorii ani.

Ministrul Nica a subliniat că utilizatorii români se bucură deja de serviciile 4G, România fiind cea de-a treia țară din Europa unde s-a reușit acest lucru datorită organizării licitației de spectru anul trecut. Totodată, a fost reiterată importanța dezvoltării infrastructurii de bandă largă în România și evidențiat impactul acesteia asupra evoluției altor domenii economice precum energia, transporturile sau dezvoltarea IMM-urilor.

Reamintim că în perioada august – septembrie 2012, ANCOM a organizat o procedură de selecţie competitivă (licitaţie) pentru acordarea de noi drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz. Ca urmare a rezultatelor licitaţiei, trei operatori de reţele de comunicaţii mobile au dobândit  drepturi de utilizare a unor blocuri de frecvenţe în banda de 800 MHz.

În conformitate cu prevederile caietului de sarcini, adoptat în temeiul legislaţiei în vigoare, care a stat la baza procedurii de selecţie, licenţele prin care se acordă drepturi de utilizare în bandă de 800 MHz vor fi eliberate după plata taxei de licenţă de către câştigătorii licitaţiei care au dobândit drepturi în această bandă (termenul limită pentru plata taxei de licenţă este 30.06.2013). Data începerii furnizării serviciilor de comunicaţii electronice în banda de 800 MHz este 06.04.2014.

Începând cu data de 31.05.2013, MApN a eliberat în totalitate banda de frecvenţe 830 – 862 MHz, ce a fost pusă în exclusivitate la dispoziţia ANCOM. În această situaţie, ANCOM va putea pune la dispoziţie spectrul radio adjudecat de fiecare dintre cei trei operatori menţionaţi anterior, în scop experimental, înainte de data de 5 aprilie 2014, cu condiţia plăţii taxei de licenţă rezultate în urma procedurii de selecţie pentru toate drepturile de utilizare a spectrului obţinute de fiecare câştigător al licitaţiei, în condiţiile stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 605/2012.

Printre obiectivele Comisiei prevăzute de Agenda Digitală pentru Europa este şi realizarea unei acoperiri universale a serviciilor de bandă largă de bază în întreaga UE şi a unei viteze de conexiune de cel puţin 30 Mbps până în 2020. Prin urmare, este esenţial să se asigure realizarea la timp a investiţiilor în zonele care nu sunt încă suficient acoperite. În acest sens Ministerul pentru Societatea Informaţională a demarat proiectul Ro-NET – construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate.

În septembrie 2005, Comisia Europeană a adoptat Comunicarea privind priorităţile politicii europene de spectru pentru tranziţia la televiziunea digitală, document în care s-a propus ca termenul limită pentru această tranziţie, pentru întreg teritoriul Uniunii Europene, să fie anul 2012, pentru România şi o serie de alte state acest termen fiind reprogramat pentru 17 iunie 2015. În acest moment, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea strategiei privind trecerea la televiziunea digitală se află pe circuitul de avizare.

SURSA: ComputerWorld