Forumul de Competitivitate Națională

Aula Magna a Academiei de Studii Economicea găzduit Forumul de Competitivitate Națională, un eveniment organizat cu scopul de a informa asupra progresului Consiliului Național de Competitivitate în elaborarea Strategiei de Competitivitate România 2020. Tema centrală a forumului a fost rolul tehnologiei informației și al industriilor creative în realizarea obiectivelor acestei strategii.

Forumul a fost co-organizat de Consiliul Național de Competitivitate și Microsoft România și i-a avut ca vorbitori pe:
• Lect. Dr. Andreea Paul (VASS), Copreședinte al Consiliului Național de Competitivitate;
• Valerian Vreme, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale;
• Ronald Binkofski, Director General Microsoft România;
• Irina Schrotter, Copreședinte al Consiliului Național de Competitivitate;
• Andrei Pitiș, Vicepreședinte ANIS.

Andreea Paul (VASS), Copreședinte al Consiliului Național de Competitivitate: „În Consiliul Național de Competitivitate am împărtăşit o declaraţie comună: România este inima creativității Europei în 2020. Încurajez instituțiile, companiile private, societatea civilă și mediul academic să participe la definirea interesului strategic al României vizitând www.conaco.ro. Cred că o politică pro competitivitate este o politică inteligentă. Cred că o politică de e-Guvernare este o politică inteligentă! Tehnologia Informației și Comunicațiile reprezintă infrastructura necesară pentru dezvoltarea economică și socială a unei țări și sistemul nervos central al națiunilor competitive. Haideți să construim inteligent competitivitatea economiei românești! Fără o fundamentare solidă a competitivității nu putem vorbi despre creșterea veniturilor și a standardului de viață al românilor! Să fim creativi!”

Valerian Vreme, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale: „Sectorul IT în România este competitiv. Suntem pregătiți pentru aplicațiile viitorului și, de asemenea, companiile românești pot penetra cu succes și alte piețe internaționale de profil. Într-un studiu realizat de Comisia Europeană, ne aflăm pe locul al 4-lea în ceea ce privește gradul de prioritate pe care Guvernul îl acordă Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.”

Andrei Pitiș, Vicepreședinte ANIS: „Este momentul ca pentru industria de software românească să mutăm discuția de la talentul forței de muncă la crearea de proprietate intelectuală”.

Ronald Binkofski, Director General Microsoft România: „Aniversăm 15 ani în România într-un moment în care competitivitatea națională este principala prioritate a Guvernului Român și a României însăși. Realizările Microsoft în România ne recomandă ca un partener de încredere al mediului de afaceri și al instituțiilor statului, poziție din care suntem determinați să sprijinim în continuare Guvernul României în definirea strategiei și în implementarea agendei de competitivitate națională.”

Microsoft România este un factor important pentru creștere economică în România. Compania a construit un ecosistem puternic de 4.000 de parteneri și pentru fiecare RON câștigat de Microsoft, partenerii Microsoft câștigă 6 RON din soluții hardware, software și servicii. Conform unui studiu IDC, mai mult de 50% din numărul de locuri de muncă din domeniul tehnologiei informației și mai mult de 50% din taxele ce se plătesc din acest domeniu sunt relaționate cu Microsoft.

Guvernul României este sprijinit de Microsoft România pe trei direcții importante ale agendei competitivității naționale:
1. Agenda Digitală și reformarea statului cu ajutorul tehnologiei informației – inițiativele curente sunt descrise în acest document.
2. Creșterea competitivității companiilor mici și mijlocii – un sumar al soluțiilor tehnologice și studii de caz de competitivitate sunt publicate în acest document.
3. Educație – programele Microsoft în educație și inițiativele prin care Microsoft sprijină tinerii antreprenori să creeze proprietate intelectuală sunt descrise în acest material.

 

SURSA: Computerworld

Etichete: