Fonduri europene pentru informatizarea spitalelor şi a firmelor din România

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a susţinut ieri, 19 iulie, o conferinţă de presă având ca temă principală finanţările alocate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea soluţiilor de e-Sănătate, conectarea la Internet a firmelor, precum şi pentru acoperirea celor 3648 de zone defavorizate din punctul de vedere al furnizării internetului de mare viteză.

Scopul principal al operaţiunii 3.2.4 – Informatizarea spitalelor constă în dezvoltarea serviciilor medicale prin implementarea unui sistem informatic integrat, asigurând accesul cetăţenilor şi personalului medical la servicii informatice de tip e-sănătate.
                      
Perioada de înregistrare online a propunerilor de proiecte a fost  cuprinsă între 12 mai – 08 iulie 2011, alocarea financiară fiind de 60.000.000 RON, din care suma de 48.972.000 RON provine de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
                    
Operaţiunea 3.1.1 – Informatizarea firmelor oferă posibilitatea tuturor firmelor interesate să depună proiecte până pe data de 29 iulie 2011, apelul fiind deschis din 20 decembrie 2010. Alocarea financiară este de aproximativ 147.000.000 RON. Până în prezent au fost înregistrate 2142 de cereri de finanţare, care acoperă în totalitate bugetul alocat operaţiunii.
                
Prin intermediul acestei operaţiuni se asigură conectarea la Internet a firmelor, achiziţionarea de servere, calculatoare, monitoare, echipamente de reţea şi periferice. În acelaşi timp, companiile pot beneficia de de un website propriu de prezentare şi îşi pot procura licenţe software antivirus şi pentru server, licenţe necesare operării calculatoarelor, precum şi pachete software tip office.
                  
În curând se va deschide şi apelul de proiecte pentru dezvoltarea e-economiei, operaţiunea adresându-se firmelor care doresc să-şi reorganizeze într-un mod eficient toate procesele pe baza unui sistem informatic.
                   
Firmele îşi pot achiziţiona aplicaţii software, echipamente TIC, servicii de consultanţă şi training specializat necesare pentru implementarea sistemelor Enterprise Resource Planning (ERP), sistemelor pentru relaţii cu clienţii – Customer Relationship Management (CRM), aplicaţii de analiză economică şi pentru managementul afacerii.
                   
Referitor la proiectul de acoperire cu internet în bandă largă a zonelor albe, ministrul Valerian Vreme a precizat că proiectul a primit toate avizele din partea consultanţilor, urmând negocierea proiectului cu reprezentanţii Comisiei Europene. Valoarea totală a proiectului este de 84 milioane EUR, bani europeni.
              
Sursa: MCSI
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *