Facilitatea fiscala pentru activitati de cercetare-dezvoltare

Facilitatea fiscala pentru activitati de cercetare-dezvoltare a fost introdusa înca din anul 2009 insa, de atunci, cadrul legislativ aplicabil a suferit cateva modificari importante. In prezent, aceasta facilitate da posibilitatea contribuabililor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare sa beneficieze de o deducere la calculul impozitului pe profit de 150% din costurile eligibile de cercetare – dezvoltare.

Ca regulă generală, societatile eligibile pentru aceasta facilitate sunt cele care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare care conduc la rezultate valorificabile sau care se folosesc în mod liber de rezultatele unor astfel de activitati desfasurate într-o alta tara din UE. Mai mult, pentru a putea aplica aceasta facilitate, activitatile de cercetare și dezvoltare trebuie să conducă la rezultate, valorificabile de către contribuabili în activitățile lor de zi cu zi. Desi nu rezulta explicit din textul de lege, interpretam ca activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile ar trebui sa aiba de asemenea un caracter inovator, astfel incat sa conduca la produse / servicii / tehnologii noi.

Chiar dacă legea a fost aprobata acum cativa ani, aplicarea practică a acesteia a fost limitata, deoarece textul de lege ridica semne de intrebare in ceea ce priveste tipurile de activitati, proiecte sau costuri eligibile. Cu toate acestea, consideram ca aceasta facilitate se preteaza pentru anumite categorii de contribuabili – cum ar fi societatile din domeniul IT&C in anumite conditii – care ar putea sa faca importante economii fiscale din aplicarea acesteia. Desigur, fiecare caz in parte trebuie analizat in functie de particularitățile proprii pentru a stabili daca / in ce conditii poate beneficia de facilitatea fiscala mai sus mentionata.

Mihaela Popescu, Managing Director
Schoenherr Tax Bucharest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *