Exporturile româneşti de IT din nou pe un ritm de creştere în 2011

Estimările preliminare pentru 2010 indică o creștere de 10% a cifrei de afaceri generate de exporturi pentru sectorul de software şi servicii din România, cu o tendință de creştere constantă şi pentru 2011.

Exportatorii români de software estimează redresarea cifrei de afaceri a sectorului, după scăderea pronunţată din 2009, la nivelul întregii industrii. Declaraţii recente din partea companiilor prognozează şi o evoluţie interesantă a pieţei muncii, odată cu creşterea numărului de posturi anunţate pentru recrutare. Această evoluţie este o consecinţă directă a creşterii proiectelor în care sunt implicate companiile româneşti în ultimul an, atât ca volum, cât şi ca număr. Companiile au folosit perioada de criză pentru a-şi ajusta relaţia cu clienţii, astfel încât să îşi păstreze avantajele competitive câştigate pe parcursul ultimului deceniu.

Pe parcursul lui 2010, mai multe companii româneşti au anunţat creşteri semnificative ale operaţiunilor – atât ale proiectelor câştigate, cât şi ale investiţiilor. Mai multe companii şi-au extins prezenţa regională şi şi-au consolidat poziţia pe piaţa de tehnologie Est şi Central Europeană.

Interesul investitorilor străini pentru companiile româneşti este din nou în creştere, fapt confirmat şi prin anunţurile recente referitoare la deschiderea unor birouri de reprezentare sau centre de dezvoltare ale unor companii multinaţionale. Desi relativ tăcute în ultimii doi ani, companiile străine manifestă în continuare un interes crescut pentru fuziuni şi achiziţii pe piaţa românească – un indicator în ce privește stabilitatea companiilor locale şi oportunităţile de creştere şi dezvoltare oferite.

Pe măsură ce economia globală este din ce în ce mai mult guvernată de tehnologie, cu o preocupare majoră pentru creşterea eficienţei şi a vitezei de reacţie în procesul de producţie, interacţiuni şi decizii de management, oportunităţile pentru companiile româneşti de software şi servicii sunt şi ele în creștere. Expertiza de industrie şi abilitatile tehnice sunt avantaje semnificative ale companiilor româneşti, în relaţia cu clienţii şi partenerii străini.

Dezvoltatorii, furnizorii de servicii şi producătorii români prezenţi în Standul Naţional romaniaIT la CeBIT 2011 au posibilitatea de a-şi întări prezenţa pe pieţele internaţionale, în special cele vestice.

Pavilionul național romaniaIT la CeBIT 2011 este situat în secţiunea Business IT” a târgului – Hala 5, Standul B48.

Această a 10-a participare a companiilor româneşti la CeBIT, cel mai mare târg european IT&C este organizată şi finanţată prin Programul de promovare a exporturilor, derulat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, împreună cu Centrul Român de Promovare a Comerţului şi Investiţiilor Străine – CRPCIS.

ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii este asociaţia coordonatoare din partea industriei a participării companiilor româneşti la CeBIT 2011.

Companiile româneşti care participă la CeBIT 2011 sunt:
Allview – www.allview.ro
AMBO Software – www.ambo.ro
Arobs Transilvania Software – www.arobs.com
Avangate – www.avangate.com
Codespring – www.codespring.ro
Contico Technologies – www.contico-srl.ro
Direct Vision – www.directvision.ro
ENEA Services Romania – www.enea.ro
FEPER – www.feper.ro
iQuest Technologies – www.iquestint.com
IT Six Global Services – www.itsix.com
MosaIQ – www.b-logic.ro
PENTALOG ROMANIA – www.pentalog.fr
Romsoft – www.rms.ro
Ropardo – www.ropardo.ro
Transilvania Software – www.arobs.ro

Despre romaniaITwww.romaniaIT.com

romaniaIT este o iniţiativă derulată în parteneriat public-privat demarată în 2006 de un grup de organizaţii implicate în industria IT, care include ministere, asociaţii şi companii interesate de promovarea industriei naţionale pe plan internaţional. Brandul sectorial a fost lansat în martie 2007, la CeBIT, cel mai important târg European IT&C. Din 2007, toate participările de grup ale industriei naţionale în evenimente internaţionale s-au făcut sub brandul romaniaIT.

Pentru informaţii suplimentare: Valerica DRAGOMIR, Director executiv ANIS, E-mail: v.dragomir@anis.ro. Tel: 0740.140.505.

Etichete: ,