Evoluţia serviciilor IT

Bucureşti, 20.02.2013: Agora Group organizează mâine, 21 februarie 2013, conferinţa Agora Technology Conferences cu tema Virtualizare, Cloud computing, Everything as a Service. Conferinţa va avea loc în sala de conferințe a Companiei Naționale Loteria Română SA, începând cu ora 09.30 şi va beneficia în premieră de soluţia EventLink360, prima platformă interactivă mobilă folosită în cadrul evenimentelor de afaceri care permite interacţiunea în timp real între speakeri şi audienţă precum şi un networking accelerat între participanţii la eveniment.

Prin virtualizare – decuplarea logicii computaționale de infrastructura fizică – se pot pot obține reduceri importante de costuri, prin achiziția a mai puține echipamente fizice și prin utilizarea acestora la o încărcare mai mare, se poate obține flexibilitate, o siguranță sporită în utilizare și se pot reduce timpii de implementare.

Am început să ne obișnuim deja să cumpărăm software ca serviciu, adică să nu mai cumpărăm software la pachet, ci să plătim o taxă lunară pentru utilizarea acestuia. Fenomenul va lua amploare în perioada următoare, în mod special datorită modului în care SaaS este promovat de aproape toți giganții software, cum ar fi Microsoft, Adobe sau Autodesk.

Va crește și numărul companiilor care vor achiziționa IaaS (Infrastructure as a Service) și PaaS (Platform as a Service). De fapt aceasta este direcția spre care evoluează industria, din ce în ce mai multe lucruri vor fi achiziționate pe bază de abonament, ca serviciu. IBM vorbește deja și despre MaaS (Marketing as a Service).

Pe de altă parte deși viitorul va fi aproape sigur în Cloud, fie el public, privat, mixt sau hibrid, există încă rețineri, nu în întregime nejustificate, în adoptarea noii paradigme.
Se pun încă întrebări legate de disponibilitate și ce se întâmplă dacă serviciul devine indisponibil pentru o anumită perioadă de timp. Să nu uităm că astfel de probleme au avut aproape toții giganții activi pe această piață. Se mai pun întrebări, la fel de justificate, despre securitatea datelor și locul în care acestea sunt stocate. Anumite date, sensibile, nu pot fi stocate înafara granițelor unei țări.
La fel de important este și gradul de dependență de furnizorul de servicii de cloud computing. Ce se întâmplă în cazul în care doresc să schimb un furnizor de servicii? Pot s-o fac? Cât este de complicat?

Conferința “Virtualizare, Cloud Computing, Software as a Service, Totul ca serviciu”, își propune ca prin intermediul partenerilor Autodesk, Oracle/Omnilogic, Class IT Outsourcing, Eurocloud şi Bit Software să răspundă unor astfel de întrebări și să facă o radiografie a pieței românești de profil, pentru a vedea care este gradul de implementare și utilizare a unor astfel de servicii și în România.

Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe a Companiei Naționale Loteria Română SA şi este promovat cu ajutorul partenerilor media IT-Events.ro, PRWave, PRWave Directory, MediaLook, Ziare.com, Business24, MyJob, Agora News, IT Trends și Digital Trends. Alți parteneri: INDACO Systems, ARIES, ANIS, BVMW, iNES, DigiSign.

SURSA: Agora