Conferinţă pe tema aplicaţiilor software culturale, la Biblioteca Naţională a României

Compania Gemini Solutions SRL şi Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC), în parteneriat cu ANIS, Contemporanii și Biblioteca Națională a României, organizează pe 30 Iulie 2014, începând cu ora 19.00, la Biblioteca Naţională a României, Spaţiul Expoziţional Symposium, o conferinţă dedicată ideii de promovare şi dezvoltare a aplicaţiilor software de tip cultural. Conferința va marca închiderea expoziției de pictură „Insula Eternei Primăveri” şi îl va avea ca invitat special pe istoricul Leonard Velcescu.

Organizatorii evenimentului invită companiile si antreprenorii din industria IT la o discuţie referitoare la importanţa şi necesitatea popularizării valorilor culturale autohtone prin intermediul tehnologiei. Astfel, în cadrul conferinţei, va avea loc prezentarea aplicaţiei „Statui de Daci”, pentru smartphone şi tablete. Proiectul, dezvoltat de inginerii software Gemini Solutions împreună cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, reuneşte imagini şi informaţii referitoare la o serie de statui de daci, realizate de sculptori romani, în timpul domniei lui Traian. Decizia Gemini Solutions de a se implica în crearea acestui proiect vine din dorinţa de a facilita accesul virtual, al publicului din România la aceste capodopere, considerate de specialiştii in domeniu și istorici, ca având o deosebită relevanţă istorică și culturala. Mai mult, specialiştii Gemini Solutions, în colaborare cu AICC, doresc continuarea demersurilor culturale şi atragerea de noi parteneri din domeniul IT care să contribuie la promovarea simbolurilor româneşti prin aplicaţii web sau mobile.

Invitatul special al evenimentului este istoricul Leonard Velcescu, care va susţine un discurs pe tema „Portrete de daci pe Columnă”. Leonard Velcescu lucrează ȋn prezent la departamentul de cercetare al Universităţii Perpignan (Franţa) şi s-a dedicat timp de 15 ani identificării şi analizării statuilor de daci realizate de sculptori romani. În anul 2000 a obţinut titlul de doctor la Universitatea din Sorbona, cu lucrarea “Dacii ȋn sculptura romană”, iar în 2012 a primit premiul Academiei Române pentru aceeaşi lucrare.

Cei prezenţi la conferinţă vor putea afla, de asemenea, mai multe informaţii atât despre principalele proiectele ale Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană cât şi despre importanţa identităţii culturale naţionale într-o lume multiculturală.

Programul evenimentului:

  • Cuvânt introductiv din partea Asociaţiei Identitate Culturala Contemporană
  • Prezentarea aplicaţiei „Statui de Daci”, Gemini Solutions
  • Prezentare „„Portrete de daci pe Columnă”, dr. Leonard Velcescu
  • Prezentarea proiectelor şi a obiectivelor Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană

Eveniment organizat în parteneriat cu:

parteneri statui de daci