Cluj IT Cluster îşi prezintă principalele direcţii de acţiune în faţa comunităţii IT locale şi a investitorilor străini

Cluj-Napoca, 20 martie 2013 – CLUJ IT Cluster, cel mai important cluster în domeniul IT la nivel naţional, îşi prezintă principalele direcţii de acţiune în faţa comunităţii IT locale şi a investitorilor străini, în cadrul evenimentului CLUJ IT Innovation Days, care se desfăşoară în perioada 20-21 martie, la Cluj-Napoca. Printre cele mai importante obiective pe termen mediu şi lung anunţate de reprezentanţii clusterului se numără promovarea Clujului ca hub IT de importanţă regională, consolidarea colaborării dintre companiile IT şi universităţile locale, respectiv implementarea proiectului de dezvoltare urbană integrată Cluj Innovation City.

Evenimentul CLUJ IT Innovation Days, care face parte din strategia clusterului de a promova Clujul ca şi hub IT pe plan internaţional, va fi desfăşurat anual. Ediţia din acest an a evenimentului este organizată în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Camera de Comerţ Americană în România, Nextebank şi UPC România. Ceremonia de deschidere a evenimentului va putea fi urmărită în direct pe platforma online www.privesc.eu, iar CISCO oferă infrastructura de conferinţă video pentru eveniment.

În cele două zile ale evenimentului sunt aşteptaţi peste 500 de participanţi din ţară şi străinătate, printre reprezentanţii mediului de afaceri intern şi internaţional prezenţi la CLUJ IT Innovation Days, numărându-se Jim Cunningham, Senior Commercial Officer în cadrul Ambasadei SUA şi Florin Pogonaru, Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

La eveniment vor participa şi reprezentanţi ai mediului universitar clujean, având în vedere că din cluster fac parte şi două universităţi clujene recunoscute ca fiind dintre cele mai prestigioase din ţară.  În ce priveşte obiectivul de a creşte numărul de specialişti IT foarte bine pregătiţi, reprezentanţii clusterului au declarat că eforturile se vor concentra pe îmbunătăţirea continuă a procesului educaţional pentru a răspunde cerinţelor industriei IT.

 Primul proiect public-privat de anvergură iniţiat de comunitatea IT clujeană

Totodată, în cadrul evenimentului se doreşte stabilirea de parteneriate şi identificarea unor potenţiali investitori pentru proiectele clusterului, unul dintre acestea fiind Cluj Innovation City: un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală de 300 mil. EUR, şi care va reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT.

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel în România, ce va fi realizat în mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean. Cluj Innovation City va fi construit după un concept verde bazat pe utilizarea de energie din surse regenerabile, respectiv materiale şi structuri ecologice.

Andrei Kelemen, noul Director Executiv al Cluj IT Cluster

Andrei Kelemen, numit Director Executiv al Clusterului, având peste 7 ani experienţă în ONG-uri şi peste 5 ani experienţă în instituţii publice, a preluat coordonarea activităţii clusterului inovativ. Anterior, Andrei Kelemen a avut funcţia de Coordonator Compartiment Managementul Informaţiei în cadrul OIR POSDRU NV la Ministerul Muncii, iar în Universitatea Babeş-Bolyai pe cea de manager de proiect în cadrul Departamentului de Cercetare şi Management de Programe.

Interes de aderare din partea altor companii în ultimele şase luni

 Clusterul se bucură atât de susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională, cât şi de aprecierea mediului de business regional, astfel încât, în primele şase luni de la înfiinţare, au fost înregistrate numeroase cereri de aderare atât din partea unor firme de IT, cât şi din partea unor firme şi organizaţii din alte domenii conexe. La momentul înfiinţării, clusterul a reunit 32 de membri fondatori: 23 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior şi 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.