Eugen Schwab, directorul PAC: Piaţa de soft şi servicii IT a crescut uşor anul trecut, la 825 mil. euro

Creşterea industriei de soft şi servicii IT va veni în bună parte de la companiile private care sunt gata să investească – deşi prudent – pentru a fi pregătite pentru eventualitatea în care cererea din economie şi-ar reveni semnificativ, este de părere directorul pentru Europa de Est al companiei de consultanţă şi cercetare de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC).

Piaţa locală de software şi servicii de IT a revenit pe creştere anul trecut, înregistrând o valoare de aproximativ 825 de milioane de euro, cu 5-6% mai mult decât în anul 2012, când piaţa a avut o valoare de 777 mil. euro, potrivit datelor dintr-un raport preliminar al companiei de consultanţă şi cercetare de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC).

„Piaţa de soft şi servicii a avut în total o valoare de 825 de milioane de euro, incluzând aici şi serviciile de tip Business Process Outsourcing, dar luând în considerare numai numai ce se cumpără în România“, a declarat într-un interviu pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa de Est al PAC. El a adăugat că valorile au fost influenţate de numărul mare de proiecte cu fonduri europene semnat la finele anului. „Anul trecut piaţa a crescut cu 6% pe servicii IT şi cu 5% pe software – potrivit datelor preliminare disponibile în acest moment. Următoarea actualizare a datelor ar putea să contrazică aceste cifre pe fondul proiectelor venite grămadă pe finanţare europeană la sfârşitul anului. În acest caz, al acestor proiecte, din semnalele pe care le avem, s-au facturat foarte mult licenţe, care se facturează uşor, dar nu a fost în schimb timp pentru a se implementa şi semna acceptanţa pentru a fi recunoscute şi veniturile din servicii. Aceste proiecte ar putea avea o influenţă şi s-ar putea să schimbe puţin valorile. Dar piaţa de soft şi servicii IT a crescut cu 5-6% anul trecut, evoluţie care din punctul meu de vedere este dezamăgitoare chiar dacă este un plus considerabil faţă de minusul de 1% din 2012“, a explicat Chesaru.

SURSA: zfcorporate.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *